Helyi közélet

2016.06.09. 07:19

Nincs spontán szalonnasütés az erdei tornapályán - engedély kell hozzá

Nyíregyháza - Vajon mi van akkor, ha például valakinek szombat reggel jut eszébe, hogy délután szalonnát sütne ott? Mivel tudják bizonyítani a tűzrakók, hogy jogosultak arra? Egyáltalán mi indokolta a határozatot?

Nyíregyháza - Vajon mi van akkor, ha például valakinek szombat reggel jut eszébe, hogy délután szalonnát sütne ott? Mivel tudják bizonyítani a tűzrakók, hogy jogosultak arra? Egyáltalán mi indokolta a határozatot?

A NyírVV Nonprofit Kft. közleményben tudatta, hogy „az erdei tornapályán a tűzrakó helyek használata engedélyköteles. Biztonsági és természetvédelmi okokból baráti összejövetelek és rendezvények kizárólag a NyírVV Kft.-től előzetesen kért területfoglalási engedély alapján tarthatók a területen. Kérjük, hogy a rendezvényeket a 06-42/548-460-455-ös telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail-címen jelentsék be”!

Forgalmas hétvégék

Vajon mi van akkor, ha például valakinek szombat reggel jut eszébe, hogy délután szalonnát sütne ott? Mivel tudják bizonyítani a tűzrakók, hogy jogosultak arra? Egyáltalán mi indokolta a határozatot?

– Az erdő védelme, a tornapálya létesítményeinek megóvása, a biztonság fenntartása, a túlzsúfoltság elkerülése és társaságunk feladatainak zökkenőmentes ellátása együttesen teszi szükségessé a területfoglalási engedélyek kiadását – kezdte reagálását Szabó Edina, a cég sajtószóvivője. – Az erdei tornapálya látogatottsága az elmúlt években jelentősen megnövekedett – különösen a hétvégék forgalmasak.

– A tűzra­kó helyek száma azonban véges, ezért a sikeres rendezvények és a konfliktusok elkerülése érdekében érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy a tervezett időpontban van-e hely az erdőrészben. Számos megkeresés érkezik nagyobb létszámú rendezvények megtartására is, melyekhez társaságunknak biztosítania kell a takarítást, a mellékhelyiség használatát, a tűzifát, a sorompó igény szerinti nyitását, az áramot stb.

– Munkatársaink abban is segítséget nyújtanak, hogy a társaság létszámának megfelelően jelöljék ki a tornapályán a pihenőhelyeket. A tűzrakó hely lefoglalását egyébként a rendezvény megtartása előtt egy héttel érdemes kezdeményezni, a területfoglalásról a NyírVV Kft. írásos engedélyt állít ki – tette hozzá a társaság szóvivője.

KM-LTL

A tűzgyújtás szabályairól

A jó idő beköszöntével sokan sütnek-főznek a kertben vagy az erdőkben kijelölt tűzrakó helyeken, illetve égetik el a kerti hulladékokat. A kerti főzés a tűz állandó felügyelete mellett megengedett. Általános szabály szerint tilos a kerti hulladékok égetése, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik. A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztési hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt az érintett területen más jogszabály, önkormányzati rendelet engedi. Az OKF azt kéri, hogy mindenki tájékozódjon a várható időjárásról, mert az erős szélben gyorsan továbbterjedhet a tűz. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról, a tűz kezelésére alkalmas kézi szerszámról, baj esetén a 112-es számon kérjenek azonnal segítséget!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában