Helyi közélet

2016.06.14. 20:06

Nyugodt szezonban bíznak - Idén közepes lesz a meggytermés

Nyíregyháza, Tarpa - A korai fajtákkal (érdi bőtermő, meteor) elkezdődött a meggyszüret.

Nyíregyháza, Tarpa - A korai fajtákkal (érdi bőtermő, meteor) elkezdődött a meggyszüret.

Amíg esik az eső, nem tudom elkezdeni a szüretet. -Guti Rudolf

„A meggytermesztők információi alapján élénk kereslet mutatkozik a kiváló minőségű magyar meggyfajták iránt” – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség- és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hivatalos közleményében.

Megyénkben is volt fagy

A fagy és az esetenkénti viharos időjárás a virágzásra nem volt jó hatással, de a szakemberek becslései szerint egy közepes terméssel (körülbelül 50-60 ezer tonna meggyel) még így is kalkulálhatnak a felvásárlók.

– A mintegy 11 000 hektáros magyarországi termő meggy­ültetvényből közel 5000 hektár (megyénkben leginkább a nyírségi és a beregi ültetvényeket károsította, a szerk.) szenvedett különböző mértékben fagykárt a termesztői bejelentések alapján, így a valódi mennyiség és minőség sem látható még ebben a pillanatban – vélekedik Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.

„A hazai meggytermesztők nyugodt és kiszámítható piaci környezetet szeretnének, ezért közleményük alapján előnyben részesítik azokat a vevőket, akik már a szezon előtt hajlandóak korrekt, mindkét fél számára elfogadható kondíciókkal szerződést kötni. Ez a biztosítéka a kiszámítható, tervezhető és ütemezett betakarításnak, értékesítésnek.

Ez a feltételrendszer összhangban van a szakmaközi szervezetek (FruitVeB, ÉKASZ) által elkezdett egyeztetésnek, amellyel elkerülhető a tavalyi irreális piaci helyzet megismétlődése. A termelők elvárásai alapján 200 forintos kilónkénti induló árat remélnek, melyet reményeik szerint a piac is elfogad” – hangsúlyozza a FruitVeB Magyar Zöldség- és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye.

A tarpai Guti Rudolf azért imádkozik, hogy ne essen több eső, és végre neki tudjon látni a meggyszüretnek.

Darabos lett a termése

– Kántorjánosi és érdi jubileum fajtákat termesztek Tarpán, úgy néz ki, hogy 22 milliméter átmérőjű meggyem lesz. A baj csak az, hogy az elmúlt napokban sok eső esett, ezért darabos lett a termés, illetve a múlt hét végi jégverés is rontott a minőségen – mondta el lapunk érdeklődésére a gazda, aki a tavalyihoz képest 25-30 százalékkal kevesebb meggyet szüretelhet az idén.

A felvásárlási árakról elmondta: 2015-ben 100-120 forintért értékesítette a bordó gyümölcsöt, reméli, most ennél magasabb áron adhatja el.

– Három megyei feldolgozóval állok kapcsolatban, egy fehérgyarmati, egy nyírmeggyesi és egy tyukodi céggel – fogalmazott a tarpai Guti Rudolf.

Adatok, számok

A tavaszi fagyok miatt az idei meggy­termés elmaradhat a tavalyitól, ami 65 ezer tonna körül alakult – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Az idén a meggyültetvények bejelentett károsult területe közel 5 ezer 400 hektár volt – tette hozzá a szaktárca.

2016-ban ez idáig közel 14 ezer hektár meggyültetvény után igényeltek területalapú támogatást a gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Hazánkban 29 termelői szervezet foglalkozik meggyel, ezek tavaly 23 ezer 492 tonna gyümölcsöt forgalmaztak 3,865 milliárd forint értékben. Ennél egy magasabb szintű szervezettség lenne kívánatosabb – állapította meg a minisztérium.

A kiszámíthatóság a legfőbb szempont

Idén körvonalazódik egy összefogás, amely a későbbi piaci anomáliákat igyekszik megelőzni.

„A termelők felmérik a várható termést és tájékoztatják a feldolgozóipar képviselőit, hogy azok előre tudjanak tervezni. Ha a hazai konzervüzemek sikeresen megállapodnak a termelők képviselőivel, abban az esetben nem lesz szükség importra. A Magyar Meggytermesztők Szövetségének legutóbbi közgyűlésén a felvásárlási irányárnak két alternatíváját határozták meg.

Amennyiben mindkét fél számára elfogadható feltételekkel történik meg a felek közt a szerződéskötés, valamint a minőségi paramétereket, az esetleges betakarítási ütemezést és a fizetés módját is kikötik, 3–5 évre 0,80 euró lehet a lekötött ár. Ha viszont bizonyos okokból nem jön létre a szerződéskötés, akkor a termelők a piaci árat érvényesíthetik, ami 300 forint fölött is lehetséges.

A termelők egyelőre az előbbi verziót tartják elfogadhatóbbnak, ez ugyanis kiszámítható termelést és bevételt jelent mind a feldolgozóknak, mind pedig a gazdálkodóknak” – írja az agroinform.hu internetes mezőgazdasági szakportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában