Helyi közélet

2016.06.20. 08:35

"Reggeltől estig dolgozunk, tisztességgel neveljük a gyermekeinket, de nem vagyunk jogosultak az ingyenes nyári étkeztetésre"

Nyíregyháza, Uszka, Újfehértó - A napokban egy négygyermekes anyuka azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy míg tavaly csemetéi jogosultak voltak az ingyenes nyári étkeztetésre, az idén lemaradtak az önkormányzat listájáról.

Nyíregyháza, Uszka, Újfehértó - A napokban egy négygyermekes anyuka azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy míg tavaly csemetéi jogosultak voltak az ingyenes nyári étkeztetésre, az idén lemaradtak az önkormányzat listájáról.

Ötvenöt napig

– Míg korábban azokat segítették a települési helyhatóságok, akik – hozzánk hasonlóan – rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, ezen a nyáron megvonták tőlünk ezt a kedvezményt. Jogszabályi változásra hivatkoztak, amikor rákérdeztünk a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központban; azt mondták, csak azok a szülők kérhetik sikerrel az ingyenes nyári étkeztetést, akik komfort nélküli házban élnek és nem fejezték be az általános iskolát. Mi pedig, a nyolc osztálynál magasabb végzettségű és összkomfortos házban élő nagycsaládosok, akik reggeltől estig dolgozunk és neveljük tisztességgel a gyermekeinket, nem vagyunk jogosultak – jegyezte meg a felháborodott anyuka.

Milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik ingyenes nyári étkeztetésben szeretnének részesülni Nyíregyházán? – tettük fel a kérdést a megyeszékhely vezetésének. – Aki a tanévben igénybe vehetett bármilyen étkezési kedvezményt, az a nyári étkezésre is jogosult – válaszolta Rendes Sándor városházi szóvivő. Az idén az önkormányzat 12 millió forintot fordít erre a célra, amelynek keretében július 16-a és augusztus 31-e között étkeztetik a rászoruló gyermekeket. Az ellátásra a hátrányos helyzetű, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek jogosultak. Számuk elérte a 1372-t, közülük eddig 870-en igényelték az ingyenes ellátást.

Az ingyenes nyári étkeztetésre jogosító nyilatkozatokat az önkormányzat már kiküldte az érintettek lakcímére. Azt kitöltve kell visszajuttatni a polgármesteri hivatal szociális irodájához.

Állami támogatásból

Uszkán csütörtökön kezdődött a nyári étkeztetési szezon: az első tanítási napig minden helyi gyerek kap ebédet, összesen 114-en.

– A tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában készítik az ételt, a falugondnoki kocsival hozzák el, és az idősek otthona tálalókonyhájában osztják szét. Aki akarja, ott is megeheti, de a gyerekek általában inkább hazaviszik – avatott be a részletekbe dr. Sértő-Radics István polgármester.

– Szerencsére sikerült olyan megállapodást kötnünk az iskolával, hogy nem kell kiegészítenünk az állami támogatást, amely az idén közel hárommillió forint. Településünk a Start közmunkaprogram keretében termesztett zöldségekkel járul hozzá az étkeztetéshez.

Elkülönített forintmilliók

Újfehértón a gyermekvédelmi törvény módosítása miatt a tavalyi háromszázzal szemben az idén csak 49 gyerek kaphatna ebédet a nyári szünetben. Az 1,3 millió forintos állami támogatás mellett a képviselő-testület további 12 milliót különített el e célra, így a kedvezményezettek köre 620-ra bővült. – Az iskolások 55 napig ebédelhetnek, de a bölcsődések és az óvodások számára is biztosítjuk a lehetőséget a szünetben, amely nekik 30 napos. Az érintett családokat már értesítettük, egy hét áll a rendelkezésükre, hogy visszajuttassák a papírokat. Az ebédet a város központi konyháján készítik, és mindenki otthon fogyasztja el – tájékoztatott Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában