Helyi közélet

2016.06.01. 17:42

2857 tonna szemetet gyűjtöttek a TeSzedd! mozgalom aktivistái

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nyíregyháza - A megyében Nyíregyháza volt a legaktívabb település.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nyíregyháza - A megyében Nyíregyháza volt a legaktívabb település.

Rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a hatodik „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalom résztvevői: 2 857 tonna eldobált, illegálisan lerakott szeméttől tisztították meg hazánk területeit.

A megyeszékhelyen 13 helyszínt tisztítottak meg. -Papp Nóra

– A kezdeményezés hazánk legnagyobb önkéntes szemétgyűjtő mozgalma. Az immár hatodik országos akció minden szempontból rekordot döntött: a résztvevők és a megtisztított területek száma, valamint az összegyűjtött szemét mennyisége szempontjából is a legsikeresebb TeSzedd!-en vagyunk túl – tájékoztatta lapunkat Papp Nóra, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség sajtóreferense, majd kiemelte: a 190 ezer önkéntes összesen 2 857 tonna szemetet gyűjtött össze, ami meghaladja annak szemétnek a mennyiségét, amit Budapest lakossága másfél nap alatt termel, és körülbelül 41 Combino villamos súlyának felel meg.

A megyei adatok

A főfelügyelőség sajtóreferensétől megyei adatokat is kértünk. Papp Nóra azt pontosan nem tudta megmondani, hogy a megyében pontosan hány tonna szemetet szedtek össze, de azt igen, hogy nálunk összesen 84 szemetes helyszín megtisztítására 4 604 önkéntes regisztrált előre a www.teszedd.hu oldalon.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében messze Nyíregyháza lakosai voltak a legaktívabbak: itt az idén összesen 13 helyszín megtisztítására 614-en regisztráltak előzetesen – közölte a sajtóreferens. Papp Nóra fontosnak vélte kiemelni: a tapasztalataik szerint az akcióban évről évre 30–40 százalékkal többen vesznek részt ténylegesen annál, mint ahányan előzetesen jelentkeznek, mert nagyon sokan az utolsó pillanatban döntenek úgy, hogy csatlakoznak az akcióhoz, azonban akkor már nincs lehetőség a regisztrációra.

Ennek alapján a főfelügyelőség becslése szerint megyénkben közel 6 500 TeSzedd! önkéntes gyűjtötte a szemetet az akció négy napja alatt.

KM-TG

Számok, adatok

A korábbi évek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei TeSzedd! adatai:

  • 2015: 49 szemetes helyszín, 4 811 regisztrált önkéntes
  • 2014: 72 szemetes helyszín, 4 359 regisztrált önkéntes
  • Természetesen ezekben az esetekben is igaz, hogy a szervezők becslései szerint körülbelül 30–40 százalékkal többen vehettek részt ténylegesen az akcióban annál, ahányan előzetesen jelentkeztek az eseményre.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában