Helyi közélet

2016.06.24. 13:16

Sok új dolgozót venne fel a felhőket ostromló gyár Nyírbátorban

Nyírbátor - Dr. Mario Amschlinger: „A mi értékünk nem a gépekben rejlik, hanem a dolgozóink szaktudásában.”

Nyírbátor - Dr. Mario Amschlinger: „A mi értékünk nem a gépekben rejlik, hanem a dolgozóink szaktudásában.”

A DIEHL csoporton belül is öt részleg (divízió) működik, közülük a legnagyobb és a leggyorsabban növekvő a DIEHL Aerosystems. Ebbe tagozódik a DIEHL Air­cabin, melynek központja a németországi Laupheimben található, s ez alapított leányvállalatot Nyírbátorban. Ez az első gyár, amit Németország határain kívül építettek – nagy döntés volt a cég részéről, egyben nagy elismerés ­Magyarországnak, a megyének és a városnak is.

Több száz munkahely

– Különbség van az alacsony költségvetésű és legjobb költségvetésű országok között. Önmagában az még nem elegendő, hogy valahol a bér és a termelés járulékos költségei alacsonyabbak. A befektetést a tulajdonos mindig összetettebb szempontrendszer szerint vizsgálja, és ebből jött ki győztesen Magyarország – válaszolja az igazgató a kérdésre, hogy miként tudtuk megelőzni a térség más jelentkezőit.

S repül az idő is: már öt éve van jelen a cég Nyírbátorban, ahol a régi mellé tavaly építettek új üzemcsarnokot, így most összesen 5700 négyzetméteren termelnek. A dolgozói létszám is folyamatosan gyarapszik, jelenleg több mint négyszáz embernek adnak munkát, ám a számukat

600–650-re szeretnék növelni.

Nyitott kapukkal

– Ez most a legnagyobb kihívás: megtalálni a kollégákat minden posztra, de nyitott kapukkal és rengeteg lehetőséggel várjuk a jelentkezőket – érinti optimistán a munkaerőkérdést dr. Mario Amschlin­ger, s valóban több érvvel is szolgál, miért érdemes ide jönni, itt dolgozni.

Napjainkban rendkívül fontos szempont, hogy mennyire biztos egy munkahely – emeli ki az elsőt –: a mi vevőink 8–10 évre előre leadták a megrendeléseiket, tehát más iparágaktól eltérően mi nem egy-két hétre vagy hónapra, hanem közel egy évtizedre tudunk előre tervezni. Ez a cégnek, a beszállítóknak és a dolgozóknak is meglehetősen nagy biztonság és stabilitás.

Sokat nyom a latba a tradíció, az, hogy magas technikai színvonalon működő anyavállalat áll mögöttünk. Döntéseinket nem hirtelen és rövid távra hozzuk meg, hanem alapos elemzéseket követően és hosszú időre szólóan. Az iparág, a repülőgép-alkatrészek gyártása pedig teljesen új Magyarországon.

Karriert futhatnak be

Ami viszont a jövőbeni munkavállalóinkat sokkal inkább érdekelheti, az a fejlődési, előrelépési lehetőség minden dolgozó számára, úgy a fizikai, mint a szellemi munkakörben. Ennek kiérlelt rendszere van a teljes DIEHL csoportnál, ebben is különbözünk más cégektől. A mi értékünk nem a gépekben rejlik, hanem a dolgozóink szaktudásában – emeli ki az ügyvezető.

A fizikai dolgozók karrierlehetősége külön is említést érdemel. Az újonnan felvett dolgozók az első két hónapot egy oktatási központban töltik, ahol elsajátítanak minden alapfogást, megtanulnak műszaki rajzot olvasni, gyártási utasításokat értelmezni, közben megismerik a teljes gyártási folyamatot.

Ezután bekerülnek a gyártásba, de a dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy több munkakörbe is bedolgozzák magukat, s mind nagyobb rálátást, jártasságot szerezve, egyre komolyabb kihívásokat érdemeljenek ki. Akik teljes mélységben elsajátítják a gyártás folyamatát, s képesek átadni ezt a tudást, tréneri pozícióba kerülhetnek.

Fejlődési lehetőség

– A legjobb szakemberek próbagyártó szakértőkké válhatnak, vagyis egy-egy új termék gyártását ők készítik elő, végzik el a tesztelést, a próbagyártást, de a végáruellenőré is kiemelt pozíció. Külön büszke vagyok arra, hogy ebben az évben már elindítottuk a belső kiválasztást, s a jelentkező kollégáink közül többen csoportvezetői kinevezést érdemeltek ki – nyugtázza az eredményt dr. Mario Amschlinger.

Ehhez igazítottuk a bérezési rendszert – teszi hozzá –, a jó teljesítményt elismerjük, jutalmazzuk.

A rendszer valóban úgy épül fel, hogy ha valaki nálunk kezd dolgozni, akkor munka mellett tanulhat, fejlődhet és feljebb léphet. Évente kétszer személyesen is elbeszélgetünk a dolgozóinkkal, s közösen értékeljük: ki hogyan haladt, mit tanult, mit szeretne elérni, hogyan kaphat más feladatot, s léphet feljebb.

Más módon is törődnek a munkavállalókkal: családi nap, karácsonyi parti, nőnapi köszöntés, sok apró, de fontos gesztus, amely érzékelteti a megbecsülést. Vásároltak például színházi bérleteket is a helyi előadásokra, s a dolgozók jelentkezhetnek rá. Ingyenes buszjáratokkal 50 kilométeres körzetből segítik az eljutást a munkahelyre, s fontos: a város vezetése a helyi járatokat is ezekhez a buszokhoz igazította.

A közösség élményével

Nem csak egy munkahely vagyunk, ahol valaki dolgozik, majd megkapja ezért a pénzt, hanem valóban egy közösség, amely sok-sok mindent ad a biztos állástól a csapathoz tartozás érzéséig.

A stabil munkahely mellett ez a német–magyar vállalat valóban családias légkörrel, kellemes környezettel vár mindenkit.

Erre alapozva bízom abban is, hogy a tervek szerint növeljük a dolgozói létszámot, de ha már 600-700 ember lesz a gyárban, akkor is meg fogjuk őrizni ezt a közvetlen, családias hangulatot – ígéri dr. Mario Amschlinger.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában