Helyi közélet

2016.06.02. 09:46

Tegye rendbe a házi patikáját!

Nyíregyháza - Magyarországon évente 300 millió doboz vényköteles és vénynélküli gyógyszert váltunk ki.

Nyíregyháza - Magyarországon évente 300 millió doboz vényköteles és vénynélküli gyógyszert váltunk ki.

Elképesztő mennyiségű orvosságot népszerűsítő reklám ömlik ránk a médiából, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezt ki kell próbálni. Aztán persze kiderül, hogy nem megy annyit a hasunk, nem fáj olyan gyakran a fejünk és a láz sem dönt le minden héten minket a lábunkról. És mindennek ez lesz a vége – nyitotta szét barna táskáját Katalin a belvárosi gyógyszertárban. Pirulák, tabletták, cseppek töltötték meg a női, így igen méretes retikült.

Azért, hogy a házi patika biztonságos legyen, át kell vizsgáltatni. -Dr. Tari János

– Az igazsághoz hozzátartozik, amelyiknek megvolt a doboza és láttam, hogy lejárt a szavatossága, azt félretettem, nem dobtam a szemétbe. Aztán mindig elfelejtettem elhozni, miközben valamire újabb doboznyi valamit vettem – magyarázza szégyenlős mosollyal az arcán a középkorú hölgy, miközben a táska teljes tartalma a gyűjtőbe kerül, a házi patikája szinte kiürült.

Háromszázmillió doboz

Hazánkban a gyógyszerhulladékok begyűjtésének rendje nemzetközi szinten is kiemelkedően szabályozott, hiszen a patikákban lehetősége van a lakosságnak a gyógyszerhulladék elhelyezésére, melyet a gyógyszergyártók költségére visszagyűjtenek és megfelelően megsemmisítenek.

Lakossági gyógyszerhulladékból több mint 264 tonnát gyűjtöttek be tavaly a patikák – tudatta a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) az idei patikanapra készülve. Magyarországon évente átlagosan 300 millió doboz vényköteles és vénynélküli gyógyszert váltanak ki az emberek, a begyűjtött mennyiség bár évről évre nő, egyes becslések szerint a ténylegesen évente keletkező gyógyszerhulladék ennek többszöröse lehet.

– A szeméttárolókba dobott, lefolyóba öntött gyógyszerek a környezet terhelése mellett az egészséget is veszélyeztethetik – hangsúlyozta dr. Tari János, a MGYK területi elnöke a patikanap megyei megnyitóján. – Tizenkét évvel ezelőtt azért döntöttünk a patikanap bevezetése mellett, hogy bemutassuk hivatásunkat, tevékenységünket a betegeknek. A labort, ahol a gyógyszerek készülnek, a raktárat, a logisztikai rendszert, hogyan jut el a gyógyszer a betegig – tett egy kis időutazást a megyei elnök, majd hozzátette: az idei, június elsejei rendezvény kiemelt témája a házi patika felülvizsgálata.

– Hazánkban a gyógyszer­ellátás folyamatos, azonban a lakosságnak bizonyos időszakokban (pl. hétvége, ünnepnap) otthoni készletekkel kell rendelkeznie. Azért, hogy ez megfelelő és biztonságos legyen, szükséges időnként átvizsgálni, ebben tudunk szakértő segítséget nyújtani – mondta Tari János.

 

Tanuljanak meg kérdezni!

Ma, amikor az internet ontja az ellenőrizetlen információkat is, veszélyes lehet az öngyógyítás. Fontos, hogy az emberek bizalommal forduljanak a gyógyszerészekhez, akik segítenek eligazodni a reklámdömpingekben, és szakértő tanáccsal látják el a hozzájuk fordulókat.

– Ne csak a mellékhatásokról érdeklődjenek, tanuljanak meg kérdezni a helyes gyógyszerhasználattal kapcsolatban is – emelte ki a megyei elnök. – Nagyon fontos ráirányítani a figyelmet a helyes gyógyszerszedésre, a beteg orvossal, gyógyszerésszel együttműködésének fontosságára.

KM-BM

Figyelem, bizalom és szakértelem

– A beteg és a gyógyszerész kapcsolata bizalomra épül, amely vidéken még szorosabb mint egy nagyobb városban – mondta Zajácz Tamás patikatulajdonos, s megerősítette: hozzájuk is egyre többen érkeznek, hogy a házipatika-­készletüket megvizsgáltassák, a régi gyógyszereket leadják.

A gyógyszerész szerepe és felelőssége óriási a gyógyulás folyamatában, hiszen az utolsó kontroll a terápia megkezdése előtt.

– Naponta megtörténik, hogy rákérdezünk a páciens betegségére, de előfordul, hogy telefonon is egyeztetünk a kezelőorvossal – említette a gyógyszerész. Hogy mennyire fontos a figyelem a hivatásukban azt jól példázza: egymástól függetlenül a szak- és a háziorvos is felírhat azonos hatóanyagú gyógyszert a betegség kezelésére, ez már sok lenne, nincs szükség rá.

A gyógyszertár átalakulóban van, szerepe egyre bővül. Ma már nem egyszerűen az a hely, ahol a medicinát be lehet szerezni, hanem egyre inkább egészségügyi centrum, a beteggondozás és az egészségmegőrzés helyszíne is.

Abban egyetértenek a gyógy­szerészek, különleges varázsa van annak, ha maguk készíthetik el a termékeket: kenőcsök, hintőporok, hasfogók, rázókeverékek készülnek a patika hátsó részén, a laborban, de ez a hétköznapi betérőnek láthatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában