Helyi közélet

2016.06.21. 08:58

Videó: Tyúktojás nagyságú jégeső pusztított a megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jégeső verte el a szatmári települések jó részét, főleg a Fehérgyarmattól délre eső települések kaptak belőle - írja a <a href="http://haromhatar.hu/index.php/h%C3%ADrek/helyi-h%C3%ADrek/1187-tyuktojas-nagysagu-jegesot-is-kapott-szatmar.html" target="_blank">haromhatar.hu</a>.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jégeső verte el a szatmári települések jó részét, főleg a Fehérgyarmattól délre eső települések kaptak belőle - írja a haromhatar.hu.

Uszkán 55 házat rongált meg a jég

Sértő-Radics István (Együtt) elmondta, a diónyi nagyságú jég pusztítása után elkezdték a károk felmérését és a kármentesítést. A mentési munkában résztvevők az önkormányzat munkatársaival közösen járják végig a községet és mérik fel, milyen segítségre van szükségük a lakóknak.

- MTI -


A lakóházak 85 százalékát rongálta meg a jég Rozsályban

A lakóházak 85 százaléka sérült meg a keddi jégverésben Rozsályban, a település várhatóan a vis maior alapból kér majd állami segítséget a kárenyhítéshez.

Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP) közölte, nagyon sok embernek nincs biztosítása, ennek ellenére megpróbálják majd bevonni őket a későbbi kárenyhítésbe. Jelenleg a kárfelmérés zajlik a településen, az ingatlantulajdonosok megpróbálják lefóliázni a megsérült tetőket, mivel délutánra ismét eső várható a térségben.

"Kicsit el vagyunk keseredve, az emberek még jobban, megpróbáljuk tartani bennük a lelket" - fogalmazott a polgármester. Mint elmondta, az önkormányzat fóliát, lécet, szeget és türelmet próbál adni az embereknek, utóbbiból van érthetően a legkevesebb.

Sztolyka Zoltán hangsúlyozta, szerencsére senki sem sérült meg a jégverésben, bár sokan megpróbálták megóvni az autójukat és más értékeiket a nem ritkán ököl nagyságú jégdaraboktól. Hozzátette, Rozsály a vis maior alapban és az állami segítségben reménykedik.

- MTI -


Már tizenhárom településről érkeztek kárbejelentések

Tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a keddi vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg. A viharban senki sem sérült meg - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kattintson a képre a galériáért!

Dóka Imre elmondta, a legfrissebb jelentések szerint a jégeső Rozsály, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs, Csenger, Zajta és Gacsály településen okozott kisebb-nagyobb károkat. A helyzetet nehezítette, hogy a reggeli jégeső utáni délelőtt ismét volt vihar a térségben, így nőtt a kárt szenvedett ingatlanok száma.

A jég károkat okozott többek között a nagyhódosi templomtoronyban és az épülő csengeri tanuszodában, illetve több középületben is - tette hozzá a szóvivő. A kármentesítésben jelenleg kétszáz tűzoltó és önkéntes mentőegység vesz részt.

Dóka Imre elmondta, a megyeiek mellett Borsod-Abaúj-Zemplénből és Hajdú-Biharból egyaránt érkeztek tűzoltóegységek, Romániából pedig Lázári település küld önkéntes tűzoltókat. A lakóházakban a palafedést rongálta meg a borsónyi, vagy dió és tojás nagyságú jég, amely a kora reggeli órákban kevés csapadékkal érkezett, ezért is okozhatott ekkora pusztítást.

Az MTI tudósítójának helyszíni beszámolója szerint Rozsályban szinte minden második lakóház érintett a jégesőben, a tetőket átlyuggatta a jégeső, egyes ingatlanok tetőszerkezetét nagyrészt szinte teljesen szétverte. A tulajdonosok a tűzoltók segítségével fóliázzák a tetőket, az utcán és a járdákon mindenütt cserép- és paladarabok hevernek. A község polgármesteri hivatala és a teleház sem úszta meg a jégverést, az épületekről a törött cserepeket szedik le, később pedig lefóliázzák azokat.

- MTI -

A KATASZTRÓFAVÉDELEM TÁJÉKOZTATÓJA

Viharos széllel érkező jégeső pusztított kora reggel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén: a térségében lehullott diónyi méretű jégdarabok hétszázötvennél is több épületet rongáltak meg. Folyamatosan érkeznek a sérült házakkal kapcsolatos bejelentések a katasztrófavédelem megyei ügyeletére.

Az eddigi felmérések alapján a vihar tizenhárom települést ­– Rozsály, Zajta, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Gacsály, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs és Csenger ­ érintett. Leginkább az épületek tetőszerkezetében tett kárt a kedd kora reggel a viharos erejű széllel érkezett jégeső. A legnagyobb mértékben a palatetős ingatlanok tetőszerkezete károsodott. A diónyi jégdarabok mellett a leszakadt faágak is több épület tetőszerkezetét megrongálták, cserepek hullottak le, több helyen pedig a tető is beszakadt a faágak súlya alatt.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói azonnal megkezdték a helyreállítási munkálatokat, órák óta nagy erőkkel dolgoznak, a járási és települési mentőcsoportok segítik őket. Az életveszély elhárításában és a károk felszámolásában csaknem kétszáz ember vesz részt, munkájukat a katasztrófavédelem Rozsályban létrehozott operatív törzse irányítja. Miközben folyamatosan érkeznek a fedőanyagok, a tűzoltók fóliákkal és deszkákkal fedik be a beszakadt tetőkön tátongó lyukakat, illetve töltik be a lehullott cserepek helyét.

A katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből is irányított a helyszínre hivatásos tűzoltókat. A rozsályi polgármester kérésére a romániai Lázári település önkéntes tűzoltói is a településre érkeztek, ők is segítik a munkálatokat.

Nagyban nehezíti a halaszthatatlan helyreállítási feladatok elvégzését, hogy 11 órakor egy újabb jégesővel járó vihar érte el Csenger térségét, ami többek között a csengeri sportcsarnokban is károkat okozott.

A jégesővel kapcsolatban személyi sérülésről nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -


Korábban írtuk: Hét településen okozott károkat a hajnali jégeső Szatmárba

Az elsődleges adatok szerint legalább hét szatmári településen okozott jelentős károkat a kedd hajnali jégeső, a kárbejelentések folyamatosan érkeznek - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Fotósunk képe Zajtából:

Dóka Imre elmondta, Rozsályban, Zajtán, Méhteleken, Garbolcon, Gacsályon, Kishódoson és Nagyhódoson több száz házat rongált meg a jég, elsősorban a régebbi, palafedésű ingatlanok szenvedtek nagyobb károkat. A szóvivő ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy további települések is érintettek lehetnek a károkban.

Rozsályban operatív törzs alakult meg, a kárbejelentések folyamatosan érkeznek - mondta Dóka Imre. A környező települések hivatásos és önkéntes tűzoltói nagy erőkkel vannak a helyszínen, elsősorban megrongálódott tetők fóliázásában nyújtanak segítséget.

A korábbi közlemény szerint Méhtelken, Rozsályon és Zajtán teniszlabda méretű jég hullott. Rozsályon 150-180 házat vert el, áttörte a cserepeket és betörte az ingatlanok tetőablakait is. A tűzoltók a polgármesterrel közösen mérik fel, hogy hol milyen beavatkozásra lesz szükség.

Zajtán hasonló gondokat okozott a jégeső, és Méhtelekről is érkezett sérült tetőszerkezetről, beázó házról szóló bejelentés - olvasható a www.szabolcs.katasztrofavedelem.hu oldalon.

- MTI -


Olvasónk videója Csengerből:

11-kor kaptuk Csengerből:

10:56-kor kaptuk: "Csenger most":

Gacsályból kaptuk 10:45-kor: "Ismét jégeső":


A Három Határ Hírei portál információi szerint a legnagyobb jégverést 6.00 és 6.30 között a határ menti települések kapták mind a román, mind az ukrán határnál, mindkét oldalon.

"Csengertől Kispaládig teniszlabda nagyságú jég eset elvert mindent. A háztetetők is beszakadtak sok helyen Nagyhódos környékén. Botpaládon is volt de csak cseresznye és borsószem nagyságú jég volt reggel fél 6-kor" - írta egy botpaládi olvasó a haromhatar.hu-nak.

Nagy Anita videója:

A jég az autókat sem kímélte.

Kattintson a képre a galériáért!

Forrás: haromhatar.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában