Helyi közélet

2016.07.23. 18:41

A makrobiotikus étrend nyitottabbá, élettel telibbé tesz

Nyíregyháza - A táplálkozás elméletének kidolgozója, George Oshawa szerint ezzel az étrenddel a legtöbb betegség megelőzhető, illetve gyógyítható.

Nyíregyháza - A táplálkozás elméletének kidolgozója, George Oshawa szerint ezzel az étrenddel a legtöbb betegség megelőzhető, illetve gyógyítható. Követői nem esznek húst, tejtermékeket és kenyeret, előnyben részesítik a szemes gabonaféléket, a zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és a halételeket, így szinte minden, ami a tányérjukba kerül, bioeredetű és növényi alapú.

Az ősi alapokon nyugvó életmód célja, hogy ne csak táplálkozásunkat, de az egész életünket lendületbe hozza. A dietetikusok azért nem szokták javasolni, mert a szakmai ajánlás szerint a fehérjebevitel felének állati, felének növényi fehérjéből kell állnia, ennek pedig ez az étrend nem felel meg. Úgy vélik, hogy tápanyag- és fehérjehiányos, ezért hosszú távon nem javasolják. A nyíregyházi Fekete Éva nevetve cáfolja az előbbi állításokat: öt éve a makrobiotikus étrend híve, és azóta még beteg sem volt.

Fontos a fokozatosság

– Ez az egyik legletisztultabb táplálkozás: ételeink tartósítószermentesek, nincs bennük ízfokozó, sem színezék. Igyekszünk helyi alapanyagokra szorítkozni, és mivel mindent frissen készítünk, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket fogyasztunk – mondja Éva, aki mindig is nyitott volt az újdonságokra. 2010-től nem eszik húst, öt éve pedig kizárólag makrobiotikus ételeket fogyaszt, és azt mondja, nem okozott neki gondot az átállás.

– Sokáig nehezen tudtam elképzelni, hogy reggelire ne egyek péksüteményeket, és egy ideig még elcsábultam, ha csokoládéról volt szó, de ma már nem kívánom ezeket. Szerintem az első lépés a nyitottság, az, hogy adjunk esélyt magunknak a változásra. A rengeteg túl sós és túl cukros étel miatt az ízlelőbimbóink el vannak térítve, így amikor valaki a maga természetességében fogyaszt el egy ételt, rácsodálkozik az ízekre. Való igaz, ezt meg kell szokni, ezért is fontos ennél az étrendnél a fokozatosság. De azért is, mert rostokban gazdag ételek kerülnek az asztalra, ami nagyban befolyásolja az anyagcserét, amihez alkalmazkodni kell.

Több mint egy étrend

– Aki ezt az étrendet választja, egy idő után azt fogja érezni, hogy nemcsak a teste, de a lelke is átmegy egyfajta tisztítókúrán: nyitottabb és élettel telibb lesz. Ezek az ételek könnyen emészthetők, nem terhelik meg a szervezetet, mégis laktatóak, így kiegyensúlyozottak, energikusak leszünk tőlük – mesél a tapasztalatairól Éva, aki blogot ír, weboldalt működtet és makrobiotikus konyhát is vezet.

Azt mondja, az ételek tárháza végtelen, Nyíregyházán pedig minden beszerezhető, ami ehhez az étrendhez szükséges, és nem kerül sokkal többe, mint a vegyes táplálkozás.

– Mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja ki, de nem kell azonnal drasztikusan változtatni: elég, ha például a pörkölthöz bulgurt adunk, köretként barna rizst tálalunk fel, a fehér liszt helyett pedig durum- vagy tönkölylisztet használunk. Saját tapasztalatból mondom, hogy a nyugodt, harmonikus, kiegyensúlyozott mindennapok titka ebben rejlik.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában