Helyi közélet

2016.07.01. 16:59

A nyíregyházi csapat északra viszi a tánctudását

Nyíregyháza - Ezúttal nemcsak táncolni fog a 4 for Dance csapata: képzésekre is várják a norvég érdeklődőket.

Nyíregyháza - Ezúttal nemcsak táncolni fog a 4 for Dance csapata: képzésekre is várják a norvég érdeklődőket.

Nagy mérföldkő a 4 for Dance életében az a sikeres pályázat, amelynek segítségével a táncegyüttes megvalósíthatja a TáncKluzív (DanceClusive) elnevezésű nemzetközi projektjét.

Nagy Attila Tamás projektmenedzser az erről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a program elsődleges célja egy interkulturális kortárs táncművészeti alkotás bemutatása a norvég együttműködő partner, a Trondheim International World Festival szervezőjével, valamint a meghívott művészekkel. A fiúk ősszel Norvégiába utaznak, hogy egy héten át képzéseket tartsanak, majd a résztvevőkkel együtt közös produkciót mutassanak be, a jövő év elején pedig a norvég partnerek érkeznek Nyíregyházára, hogy bemutassák kultúrájukat.

A több mint 37 millió forintból megvalósuló projekt célja, hogy a táncművészet eszközeivel hívja fel a figyelmet a kultúrák közötti párbeszéd és a társadalomban élő kisebbségek értékeinek fontosságára. A program megvalósításakor a csapat a norvég multikulturális és összművészeti fesztivál eddigi tapasztalatait is felhasználja majd.

Gál Sándor, az együttes tagja azt mondta: a projekt lehetőséget ad arra, hogy a megszokottól eltérő formában mutassák meg magukat.

Elméleti és gyakorlati oktatás

– Számunkra is újdonság az a fajta képzés, amivel Norvégiába utazunk: ötször öt órás oktatást tartunk majd, hogy bemutassuk, hogyan lehet eljutni a magyar néptánctól addig a stílusig, ami a védjegyünkké vált az elmúlt több mint másfél évtizedben. A Kárpát-medence zenei világát is szeretnénk megismertetni a vendéglátóinkkal, ezért népzenészeket is viszünk magunkkal, akik előadásokat és hangszeres bemutatókat is tartanak majd – tette hozzá.

Januárban Nyíregyháza lesz a program helyszíne – a megyeszékhelyen az északi országból érkező művészek segítségével pillanthatunk be a norvég kultúrába. A program nyilvános, így mindenki bekapcsolódhat, aki kedvet érez a közös tánchoz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában