Helyi közélet

2016.07.18. 16:25

A Tisza partján ünnepelték meg a Dunát

Tiszakóród - Nem kizsigerelni és szennyzeni, hanem óvni, védeni kell folyóinkat!

Tiszakóród - Nem kizsigerelni és szennyzeni, hanem óvni, védeni kell folyóinkat!

Magyarország és Ukrajna határvízi vízgazdálkodási kérdésekkel foglalkozó kormánymeghatalmazott-helyetteseinek tavalyi ülésszakán született meg a döntés, hogy közösen szervezik meg 2016-ban a nemzetközi Duna-napot. A rendezvényt június 28-án tartották Tiszakóród és Halábor (Kárpátalja) településeknél, a folyó két partján. A két part között egész nap járt a komphajó, akinek kedve szottyant, átruccanhatott a másik partra ahányszor csak akart. Persze útlevél még szükséges volt a „szomszédoláshoz”.

A rendezvény vízre szállással kezdődött. A Fetivízig Csele komphajója lehorgonyozott a Tisza közepén, s itt hangzottak el a nyitóbeszédek. Mind Somlyódy Balázs, az OVF főigazgatója, mind Irina Ovcsarenko, Ukrajna Állami Vízgazdálkodási Ügynöksége megbízott elnöke hangsúlyozta: közös a vízgyűjtő területünk, ezért csak együtt lehetünk sikeresek az árvízi védekezésben. Magyarország és Ukrajna szakmai együttműködése pedig évtizedek óta példaértékű.

A magyar oldali helyszínen szakmai előadásokat tartottak, míg a sátrak körül már rotyogott a bográcsokban a halászlé, vagy éppen a káposztás paszuly.

Szélsőséges időjárás

Láng István, az OVF műszaki főigazgató-helyettese az időjárási szélsőségekről beszélt, mely a Felső-Tiszánál hatványozottabban jelentkezik. Miközben Tiszabecsnél 2 méterrel emelkedett az árcsúcs, az aszály is egyre súlyosabb gond a térségben. A problémák kezelésére alkották meg a Kvassay-tervet, mely magában foglalja a töltésfejlesztést, a tározók építését és a folyómedrek rendezését. 2020-ig magyar oldalon még egy vésztározó épül Tiszakóród és Tiszabecs között, míg az ukrán oldalon Tiszaújlaknál és Mezővárinál. Tovább erősítik a jobb parton, azaz a túloldalon is a töltéseket.

Továbbra is komoly problémát okoz a tivadari szűkület, melyet részben az üdülőövezet rendezésével, illetve új híd építésével lehetne orvosolni. Az aszály kezelésére monitoringrendszert építenek ki talajvízméréssel, s növelni akarják a hálózatot, bevezetik az aszály-indexet. (Az aszály mintegy 400 milliárd forintos kárt okozott tavaly.) Vjacseszlav Rozgon ukrán határvízi kormánymeghatalmazott-helyettes megköszönte Magyarország segítségét a Kárpátalján kiépített árvízi előrejelző-rendszer kivitelezésében.

KM-GYL


Tizennégy ország

A Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményhez, amit 1994. június 29-én írták alá, 14 ország csatlakozott, köztük Magyarország is. Ehhez kapcsolódva az első nemzetközi Duna-napot 2004-ben rendezték meg azért, hogy felhívják a figyelmet a folyó természeti értékeire, azok megóvásának fontosságára.

Halspecialitások viadala

Az OVF és az ország 12 vízügyi igazgatósága halspecialitások elkészítésében mérte össze a tudását.

Mindenki nyertes volt, de hát eredményt mégiscsak hirdetni kellett: végül a győriek vitték el a pálmát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában