Helyi közélet

2016.07.06. 15:39

Alapítvány segíti a szegény sorsú, de tehetséges fiatalokat

Nyírbéltek - Könyvbemutató is kísérte az első ösztöndíjátadást Miska János író, bibliográfus szülőfalujában.

Nyírbéltek - Könyvbemutató is kísérte az első ösztöndíjátadást Miska János író, bibliográfus szülőfalujában.

A nyírbélteki származású, de 1956-ban Kanadába kivándorolt, s ott maradandót alkotó Miska János író, bibliográfus nyolcvanévesen hazatért, majd az idén, 85 éves korában létrehozta – mint mondta, szülőfalujának hálája jeléül – alapítványát, mellyel a szegény sorsú, de tehetséges nyírbélteki fiatalok továbbtanulását támogatja. Az alapítvány évente két növendéknek – egyiknek Nyírbélteken, a másiknak a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban, ahol Miska János érettségizett – egymillió forintos alappal 200-200 ezer forint ösztöndíjat juttat.

Megyek fáklyát gyújtani

Június végén zsúfolásig megtelt a művelődési ház előadóterme, ahol a Miska János Alapítvány első ösztöndíját maga az alapító adta át Opre Dánielnek. A 8. osztályos tanulót kiváló tanulmányi eredményéért és példás magaviseletéért választotta ki a kuratórium. Ő és a többi pályázó is egy-egy dedikált könyvet vehetett át. Ezt követően bemutatták Miska János új könyvét, a „Megyek fáklyát gyújtani” című önéletrajzi művet. Bagdi Sándor polgármester megköszönte, hogy a község díszpolgára újabb könyvvel ajándékozta meg szülőfaluját.

A szerző, Miska János és Koltay Gábor filmrendező ismertette a fotókkal gazdagon illusztrált könyvet. A szerző elmondta, nehéz meghatározni a kötet műfaját: lehet életrajzi regény, memoár, de lehet történelmi és kortörténeti munka is, hiszen a hős életét bemutató részek memoárszerű leírások, elbeszélések, történelmi visszaemlékezések, alkalmazhatók kortársakra is. A könyv bizonyíték arra, hogy szerénységgel, alázattal, kemény akarattal és a körülményeket tiszteletben tartó szellemmel a nagy vágyak is megvalósíthatóak, bárhová sodorja is az élet az embert.

Koltay Gábor filmrendező a Kanada, szeretlek! című hétrészes film, és a Szerelmem, Kanada című könyv írása idején ismerkedett meg Miska Jánossal Kanadában. Az író és tudományos kutató munkásságát, élettörténetét megismerve Koltay Gábor szívesen vállalkozott a közös munkára, a könyv megírására.

Részletes interjúk és a megjelent könyvek, tanulmányok, cikkek alapján egy év alatt elkészült a mű, melyen keresztül az olvasó megismerhet egy fajtájához ragaszkodó, a gyökereit féltve ápoló magyart, aki elismerést váltott ki a magyarság iránt Kanadában.

- KM-GYL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában