Helyi közélet

2016.07.28. 12:46

Az egész ország kedvence volt

Budapest, Nyíregyháza - Tíz éve távozott közülünk a Tenkes kapitánya – Zenthe Ferenc Nyíregyházán járt gimnáziumba.

Budapest, Nyíregyháza - Tíz éve távozott közülünk a Tenkes kapitánya – Zenthe Ferenc Nyíregyházán járt gimnáziumba.

Ha valaki, akkor Zen­the Ferenc igazán megérdemelte a Nemzet Színésze címet. Hiszen a legkisebb falvak lakóitól a nagyvárosi sokaságig ma is sokan ismerik a nevét, túlzás nélkül állítható, hogy az ország egyik legnépszerűbb színésze volt. A filmek, sorozatok, rádiójátékok mellett sokak számára maradtak emlékezetesek a színházi szerepei is, szinte minden érdemleges címet elnyert a Jászai Mari-díjtól a Kossuth-díjig. Nyolcvanhat éves korában, 2006. július 30-án hunyt el.

Az M3-as televízió halála napján, szombaton A nagyrozsdási eset című film­szatírával emlékezik rá, amelyben Páger Antal és Sinkovits Imre a partnere.

Boldog diákévek

Sok nyíregyházi számára azért is cseng ismerősen a neve, mert 1931 és 1939 között a megyeszékhelyen, a Királyi Katolikus Gimnázium diákjaként tanult.

Az utódiskolában, a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban tábla őrzi az emlékét. Az avatóünnepségen az intézményvezető, Megyesi Mária azt mondta, példaképként szeretnék állítani a diákok elé, akik sokat tanulhatnak attól az embertől, akiben „a művészi és az emberi nagyság találkozott”.

Zenthe Ferenccel húsz éve személyesen is találkozhattam. Amikor megtudta, hogy hajdani diákvárosából keressük – ahonnan sok szép emléket őrzött –, kedvesen fogadott. Miről is beszélgethettünk először vele, mint a nyíregyházi évekről…

– Nyolc évig jártam a nyíregyházi Királyi Katolikus Gimnáziumba, ahová az apám íratott be, ott is érettségiztem. Azok az évek a boldogság jegyében teltek. Úgy fogtam fel, mint egy nagy kalandot. Nem volt szigor, de figyeltek arra, hogy tanuljunk. Ma is emlékszem Petraskó László és Kaszás József tanár urak intelmeire, és arra, hogy játszottam az iskola focicsapatában. Mindig örömmel térek vissza például az érettségi találkozókra, hogy felidézzük a régi szép időket – mondta. (A Vasvári Pál Gimnázium is szépen emlékezik rá, mint a honlapjukon olvashatjuk: „Iskolánkban tanult a Tenkes kapitánya, s itt érettségizett 1939-ben Zenthe Ferenc”.)

Nyíregyházára színészként is olykor visszakerült, legalábbis vendégszereplések erejéig. A Színművészeti Főiskola elvégzése után néhány évig vidéki társulatokban játszott, Győrt és Pécset követően három évet töltött Debrecenben. Innen jártak át Nyíregyházára az 1950-es években.

Valamiben hinni kell

– Hasznomra vált, hogy vidékre kerültem, sokat tanultam, kipróbálhattam magam az operettben és a prózában is. Aztán a Madách Színházba hívtak, így lettem pesti színész. Azóta ennek a színháznak a tagja vagyok. Csaknem ötven éve nagyon jól érzem itt magam, sok kedves színésztársam volt Tolnay Kláritól Pécsi Sándorig. Klárival olykor Nyíregyházáról is beszélgettünk, ahol közel egy időben voltunk diákok – emlékezett vissza a közkedvelt színművész. Távozásom előtt megemlítette, hogy hívő ember, „mert valamiben hinni kell, mert csak a szeretet mozgatja előrébb a világot”.

Tíz évvel ezelőtt távozott közülünk, ám a televíziónak köszönhetően ma is gyakorta találkozhatunk vele.

Filmek, rádió, Szomszédok

Zenthe Ferenc a Madách Színházban főszerepeket kapott. 1953-ban a Feltámadott a tengerrel kezdődött filmes karrierje, később olyan remekművekben játszott, mint a Rákóczi hadnagya, a 2×2 néha 5, a Csendes otthon, a Gábor diák, A Tenkes kapitánya. Harmincéves korában került a Szabó családhoz, majd jött a Szomszédok, ahol 13 évig ő volt Taki bácsi… De mindezek külön könyvet érdemelnének.

- Bodnár István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában