Helyi közélet

2016.07.05. 18:25

Az ételintoleranciát komolyan kell venni, több tünet utalhat a jelenlétére

Nyíregyháza - Minden bizonnyal mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki gyakran panaszkodik puffadásra, arra, hogy zavarják a bélgázok, a hangos bélkorgás, amihez fáradékonyság is társul. Legtöbben számos szakvizsgálaton átesnek, de ennek ellenére sincs megnyugtató válasz. Pedig sok esetben a gyomortükrözés és a laborvizsgálatok helyett elegendő lehet egy ételintolerancia-vizsgálat.

Nyíregyháza - Minden bizonnyal mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki gyakran panaszkodik puffadásra, arra, hogy zavarják a bélgázok, a hangos bélkorgás, amihez fáradékonyság is társul. Legtöbben számos szakvizsgálaton átesnek, de ennek ellenére sincs megnyugtató válasz. Pedig sok esetben a gyomortükrözés és a laborvizsgálatok helyett elegendő lehet egy ételintolerancia-vizsgálat.

– Sokan gondolják, hogy az ételintolerancia csak egy új elnevezés az ételallergiára, vagy az ételallergia egyik fajtáját nevezzük így, holott az ételallergia és az -intolerancia között alapvető különbség van – hívta fel a figyelmet dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos. – A probléma elnevezése nem egységes. Angliában étel­intoleranciaként említik, az amerikai területeken élelmiszer-érzékenységről beszélnek, de újabban elfogadott a „III. típusú, azaz késleltetett allergia” elnevezés is.

Mi az ételintolerancia?

– Az ételintolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az ételallergia kiváltotta tünetekért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Az ételintolerancia tehát az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet „nem tűri” ezek elfogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellenük – magyarázta a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa. – Az ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek, súlyosságuk pedig függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40 százaléka szenved tőle. A betegség gyógyszeres kezelést nem igényel – a tünetek a megfelelő étrend kialakításával és betartásával általában megszűnnek.

– Az ételintolerancia tünetei között meg kell említeni a visszatérő, sokféle kellemetlen panasz közül az álmatlanságot, a bőrproblémákat (pattanások, viszkető vörös foltok, kiütések), a depressziót, az emésztési zavarokat (hasmenés, puffadás, székrekedés), az ízületi gyulladást, a menstruációs problémákat, a migrént és a súlyproblémákat is – sorolta a szakember. – Fontos, hogy egyidejűleg többféle panasz is előfordulhat, a tünetek látszólag minden ok nélkül jelentkeznek. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.

A kettő nem ugyanaz!

– Az ételallergia nem azonos az ételintoleranciával! – hangsúlyozta a szakember. – Az ételallergia (a klasszikusan így nevezett, I. típusú, azaz IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves válasza bizonyos élelmiszerekre. Tünetei életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia; a népesség egy százalékát veszélyezteti. Felismerése és gyógyszeres kezelése orvosi szaktudást igényel.

KM


A teszt gyorsan kimutatja

– Az ételintolerancia kimutatására használt FoodDetectiveT tesztkészlet egy nagyon régóta sikerrel alkalmazott immunológiai vizsgálótechnikát (az ún. ELISA – EIA–technikát) használ élelmiszer-specifikus ellenanyagok (IgG) kimutatására. A teszt a hagyományos technikát a legmodernebb chiptechnológiával ötvözi. Ez az újítás teszi lehetővé, hogy egy csepp vérből egyidejűleg nagyon sok élelmiszerrel szemben kifejlődött intoleranciát mutassunk ki. A teszt segítségével egy csepp vérből egy órán belül 46 élelmiszer-specifikus IgG pontos, gyors meghatározására nyílik lehetőség – említette dr. Beleznay Gyöngyike.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában