Helyi közélet

2016.07.12. 12:51

Fapados hitel

<em>Repülőjáratoknál már megszokott a viszonylag alacsony árú fapados járat, békésebb időben nehéz is hozzájutni. No de mint hallani, most már a bankok is átvették ezt a módszert. Ez számomra több szempontból különös. </em><strong>Angyal Sándor írása.</strong>

Repülőjáratoknál már megszokott a viszonylag alacsony árú fapados járat, békésebb időben nehéz is hozzájutni. No de mint hallani, most már a bankok is átvették ezt a módszert. Ez számomra több szempontból különös. Angyal Sándor írása.

Ha mondjuk momentán szükségem lenne 3 millió forintra – ahogy elnézem a pénztárcámat, naná, hogy rám férne! –, rendkívül könnyű helyzetben volnék. Tudniillik, akiknek van internetelérhetősége – nekem megadatott –, azoknak egy lépést sem kell tenniük, csak a hitelnyújtó e-mail-címén jelezniük kell, hogy „fapados hitelt” szeretnének, s ők nyomban intézkednek.

A bankomnál vezetett számlámra rögvest utalnák a 3 milliót, 60 hónapos futamidőre, 8,64 százalékos kamattal, igaz, a teljes hiteldíjmutató, közismertebb nevén a THM 8,99 százalékra rúgna. Ez tehát azt jelenti, hogy a hitel teljes díja 705 ezer forint, de semmi extra, majd ők havonta emelik le a részleteket a már említett banki számlámról, ahová a nyugdíjamat utalják. Valljuk be, nem mindenkinek adatik ekkora szerencse.

Ezek után egyesek még képesek holmi banki hibákat felfújni, és kritizálni őket néhány alapítványi milliárd hirtelen elveréséért, amikor lám, itt van nekünk végre a „fapados hitel”? Igaz, közben eszembe jut, hogy az évek óta féltve őrzött parányi betétem utáni kamat lassan a negatív zónába jut, s hogy az MNB már lassan azt mondja, fizessek én, amiért ők őrzik és használják a még nehezebb időkre félretett pénzemet. Elbizonytalanodtam.

Úgy gondolom, nekem még a fapados is kőkemény ülőke lenne pénzügyileg. Arra már gondolni sem mer a magamfajta, hogy a fapadosnál puhább kölcsönért folyamodjék, mert azoknak a THM-es díja nem ritkán túllépi akár a húsz százalékot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában