Helyi közélet

2016.07.26. 16:33

Fontos a drótszamárra ügyelni a zebrákon

Nyíregyháza - Csütörtökön a nyíregyházi Kossuth térre várjuk az érdeklődőket.

Nyíregyháza - Csütörtökön a nyíregyházi Kossuth térre várjuk az érdeklődőket.

Nyeregben érezhetik magukat azok, akik beírták a naptárba: részvétel csütörtökön 13-16 óráig a közlekedésbiztonsági napon. Ott a helye bárkinek, aki szeretné kellemesen eltölteni az idejét a bringák világában.

– A kerékpározás szeretete az általános iskolában kezdődött: mi nem telefonon tartottuk a kapcsolatot a barátokkal, hanem nyeregbe pattantunk, és eltekertünk egymáshoz – idézte fel kétkerekű élményeit Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője. – Az első nagyobb (s titkos) portya a rakamazi morotva partjára vezetett egy gyors pecázásra (jó ég, lassan negyven éve…), pár esztendeje pedig nagy élmény volt részesévé válni az országot kelet-nyugat irányban átszelő (dr. Huszti György szervezte) túrának. Rengeteg tapasztalatot adott, s persze képet arról is: hol tart a kerékpáros közlekedés kultúrája bringás és autós szempontból egyaránt.

– Ez a kép nagyon vegyes, azt kell, hogy mondjam, személyiségfüggő: aki alapvetően jog- és szabálykövető, tudja, hogy a saját érdekében tart be minden előírást. Aki pedig szereti áthágni ezeket, napi szinten sodorja veszélybe önmagát és persze mindenki mást is, aki a közlekedés résztvevője – akár két, akár négy keréken, vagy épp gyalogszerrel.

– Esetemben mindhárom mód a visszatérő, napi rutin része, így részben át tudom érezni a kerékpárosok türelmetlenségét, hogy például nem szívesen szállnak le a drótszamárról a zebrák előtt, ahol nincs számukra elsőbbséget biztosító festés. Ám autósként az is látom, milyen könnyen okoznak így balesetet – ezért én is inkább elfogadom a pár másodperc időveszteséget, ha kerékpárral indulok útra.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában