Helyi közélet

2016.07.14. 11:55

Francia tulajdonba került a szakolyi bioerőmű

Szakoly - Újabb fordulatot vett a hányattatott sorsú szakolyi erőmű története.

Szakoly - Újabb fordulatot vett a hányattatott sorsú szakolyi erőmű története.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. megvásárolta a szakolyi biomassza-tüzelésű erőművet üzemeltető Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő (DBM) Zrt.-t – tájékoztatott a francia tulajdonú cégcsoport.

Közleményük szerint a céljuk az, hogy a Veolia csoport gazdasági és műszaki hátterével hazánk negyedik legnagyobb, tisztán biomasszából villamos energiát előállító erőműve, a szakolyi létesítmény működése hosszú távon fenntartható pályára kerüljön.

Teljesülhet a célkitűzés

– Ezzel a 19,8 megawatt teljesítményű létesítmény Ma­­gyarország megújuló ener­getikai célkitűzéseinek tel­je­sítéséhez is hathatósan hoz­zá tud járulni – emeli ki a Veolia Energia Magyarország Zrt. közleménye.

A közelmúltban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. megvásárolja a szakolyi biomassza-tüzelésű erőművet üzemeltető DBM Zrt.-t az NRG Power Szakoly Kft.-től, amivel az utolsó akadály is elhárult az erőmű tulajdonosváltása elől. A 2009-ben átadott szakolyi erőmű 19,8 megawatt névleges teljesítményű, 55 dolgozónak munkahelyet biztosító erőmű tisztán biomassza – faapríték és fűrészüzemi melléktermékek – eltüzelésével állít elő villamos energiát.

– A Veolia Energia Magyarország Zrt. eddig is élen járt a magyarországi megújuló alapú energiatermelés területén. A szakolyi erőművet működtető társaság megvétele révén pedig a vállalatcsoport tovább erősíti pozícióját a kelet-magyarországi régióban is, hiszen a debreceni és nyíregyházi erőművet 2015 óta ugyancsak a társaság működteti – tájékoztatta lapunkat Palkó György elnök-vezérigazgató.

Mindenkire számítanak

– A cél az erőmű hosszú távon sikeres, hatékony működtetése. A DBM Zrt. minden dolgozójának a munkájára számítunk a jövőben is. Emellett a további fejlesztések lehetőségét is meg fogjuk vizsgálni – tekintett előre Vollár Attila, a DBM Zrt. vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában