Helyi közélet

2016.07.06. 17:04

Jóval több az alkoholisták száma

Nyíregyháza - Drahos Ferenc szerint hamis a központi statisztika.

Nyíregyháza - Drahos Ferenc szerint hamis a központi statisztika.

„A Kelet-Magyarország hűséges előfizetőjeként nap mint nap elolvasom az újságot. A június 6-ai lapszám címlapján megütötte a szememet egy KSH-­adatokból készített grafika, mely szerint a nyilvántartott alkoholisták száma Magyarországon 1997-ben közel 50 ezer volt, 2005-ben már „csak” 32 ezer, 2014-ben pedig „mindössze” 15 ezer. Nos, azt kell mondjam, számos országosan (el)ismert addiktológiában jártas szaktekintéllyel egybehangzóan, hogy nem stimmelnek a számok, a 15 ezres adat túl szép, hogy igaz legyen!

- A 10 milliós magyar lakosság 10 százaléka, vagyis egymillió férfi és nő alkoholbeteg, és 2–2,5 millióra tehető a borotvaélen táncoló nagyivók száma. Megyénkben már a rendszerváltás előtt 24-26 ezer alkoholfüggőről volt tudomása a szakmának, dr. Vágvölgyi János főigazgató főorvos 2000-ben 55-60 ezerre, országosan 700-800 ezerre becsülte a számukat. Az 1972/2. egészségügyi törvény, amely indokolt esetben kényszergyógykezelést írt elő a betegeknek, sajnos már jó ideje a múlté, házasságok, családok ezreit, százezreit mérgezi, teszi tönkre a mértéktelen ivászat. Az alkoholproblémával küzdők ne féljenek orvosi segítséget kérni a talpra álláshoz, majd rendszeresen látogassák az ezt segítő, alkoholellenes klubközösségeket!”

- Drahos Ferenc, a Szenvedélybetegekért Sz.-Sz.-B. Megyei Egyesületének elnöke -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában