Helyi közélet

2016.07.06. 17:13

Metál az ész: Obsitos, a kárpitos!

Tiszavasvári - Tiszavasváriban készült az ajándék trónfotel a Slayer együttesnek.

Tiszavasvári - Tiszavasváriban készült az ajándék trónfotel a Slayer együttesnek.

Tom Araya, a 35 éves amerikai trash-metal együttes, a Slayer chilei basszusgitáros-énekese nem először dobott hátast, amikor meglátta rajongója ajándékát. Tiszavasváriból kerekedett fel újfent Obsitos Attila az általa kitalált és elkészített trónfotel-szék-asztal kíséretében kizárólag azért, hogy megörvendeztesse bálványait. Nem mindennapos hóbort az övé, és bár első blikkre költséges mulatságnak látszik, megnyugtat: korántsem az.

– Mindenkinek megvan a maga szenvedélye, foglalatossága. Ha kiszámoljuk, hogy például mennyit füstöl el a dohányos, vagy mennyit áldoz a horgász a hobbijára, kiderül, hogy nekem nem is emészt fel horribilis összeget az időtöltésem. Ami viszont hatalmas: az eltökéltségem a passzióm iránt. Alapból nagyon szeretem mindazt, amit csinálok a hétköznapok során, a kedvtelésem pedig a hab a tortán – fejtegette Obsitos Attila, aki Napkoron nőtt fel, és a szíve választottja miatt költözött 1998-ban Tiszavasváriba. Egyre rutinosabb kárpitosként.

– Valójában asztalos szerettem volna lenni, de telített volt a szakma, nem vettek fel senkit. Ellenben tíz év szünet után újra indult a manapság egyébként hiányszakmának számító kárpitos képzés, amibe belecsöppentem, és menet közben egyre inkább megfogott a közeg. Széles alapokra építkeztünk, hiszen képbe kerültünk az asztalos szakma, a szabászat és a varrászat területén is a három éves kurzus alatt. Egyáltalán nem bántam meg, hogy ez a sors jutott nekem. Az idő múlásával az járt a fejemben, hogy olyat alkossak, ami nem éppen szokványos, ugyanakkor nagyon közel áll az érdeklődésemhez.

– Ő egy ízig-vérig metálceleb! – mutatta be dióhéjban barátját Nagy Attila a műhelyben széles mosollyal. S való igaz, a heavy metal nagyjai közül szinte mindegyikről van személyes élménye. Ha Magyarországon vagy a környéken lépett fel az elmúlt évtizedekben valamelyik nagyágyú (például a Deep Purple, a Black Sabbath vagy a Queensrÿche), Obsitos Attila nem ismert lehetetlent, és megszervezte az ottlétét. A jelenlegi csengőhangja (a Pro Pain taktusa) is arról árulkodik, egykönnyen aligha mond le a nehézfémzenéről.

– Kölyökkorom óta rajongok a metálért. Amikor 91-ben a Deep Purple Nyíregyházán járt, örömmel hordárkodtam a legendás gitáros, Richie Blackmore körül. Ahova csak tudtunk, a haverokkal elmentünk. Az idén voltam az Udo, az Accept és a Black Sabbath koncertjén is, de szerencsére hosszasan sorolhatnám a portyáinkat. Egy magamfajtának ez óriási élmény, hát még az, amikor a saját munkámmal szerzek örömet azoknak, akik végig kísérik az életemet.

Obsitos Attilából dől a szó. Egyszemélyes vállalkozását kellő szerénységgel és odaadással üzemelteti. Miközben alaposan elmutogatja, hogy miként bontja le a szövetet és cseréli ki a merevítőlécet, felidézi az öt évvel ezelőtti Hegyalja-kalandját:

– A tokaji fesztiválra vittem először ajándékot a kedvencemnek. Tudtam, hogy a Motörhead énekese, Lemmy nagy gyűjtő, ezért vittem neki a második világháborús cigerattatartót. Látszott rajta, hogy mennyire örül a csecsebecsének. Felbuzdultam. Az amerikai thrash metal együttes, az Exodus gitárosa imádja a festményeket. Az utolsó vacsorát úgy reprodukáltam, hogy kicseréltem rajta az arcokat. Nagy sikert aratott a gesztusom. Agyaltam, hogy mivel lephetném meg a Slayert. Olyan kanapét készítettem kárpitosként, ami tükrözi az arculatukat és az érzésvilágukat. A turnémenedzserük teljesen lehidalt, aztán amikor az együttes tagjai is birtokba vették, szó szerint elszabadult a pokol. Pokoli impulzusok kerítettek hatalmukba a backstage-ben: a saját kezű munkámban gyönyörködnek a bálványaim! Az Iron Maiden is kapott tőlem két egyedi kanapét.

Tünde, a feleségem és Dóra lányunk is maximálisan támogatnak abban, hogy a fanatizmusomat minél jobban ki tudjam fejezni.

A múlt heti soproni VOLT Fesztiválon ismét a Slayer közelébe férkőzött. Természetesen ezúttal sem ment üres kézzel.

– Egy trónnal, valamint három székkel és egy, a zenekar logóját viselő asztallal érkeztem, amit az asztalos barátommal közösen készítettünk. A faragott székeken a Slayerre jellemző motívumok díszelegtek. Amióta egyébként megjelenek a különleges ajándékokkal, és a világhálón láthatók a fotók, többek között Brazíliából, Svédországból és Angliából is érdeklődtek. De ezek egyedi darabok, nem megrendelésre, és nem tömeggyártásra készültek. Egyszerűen leírhatatlan érzés, hogy legutóbb a gitáros Gary Holt ismerősként üdvözölt. Tom Araya pedig azzal viccelődött velem, hogy bár gyönyörű a kárpit, a macskája hamarosan kikarmolja. Én meg kiugrottam a bőrömből...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában