Helyi közélet

2016.07.09. 10:07

Mindenki pályázik az ingyenparkra

Nyírpazony, Rakamaz, Újfehértó, Vásárosnamény – Hihetetlen sikere van az országos sportparképítési programnak.

Nyírpazony, Rakamaz, Újfehértó, Vásárosnamény – Hihetetlen sikere van az országos sportparképítési programnak.

Ennyire még nem örültünk pályázati kiírásnak, mint most – lelkesedett Filep Sándor. Vásárosnamény polgármesterének öröme érthető, hiszen éppen annak a lehetőségét keresték, hogyan és milyen forrásból lehetne a városban és a két településrészen sport- vagy kondiparkot kialakítani.

Sportoljanak minél többen!

– Lakosságszám alapján három park építésére pályázhatunk, és meg is tesszük – jelentette ki a beregi főváros első embere. – Van egy nem megfelelő játszóterük, amit szívesen alakítanának át kondiparkká futópályával körül­ölelve, és a műfüves pálya körül is szívesen látnánk egy 200 méteres „futószőnyeget”. Szerencsére az önkormányzatoknak a Nemzeti Szabadidős–Egészség Sportpark Programra csak pályázni kell és a területet adni, a Nemzeti Sportközpontok építik meg a sporteszközökkel felszerelt parkokat, a fenntartás lesz a helyhatóságok feladata öt évig.

– A pályázat beadási határideje augusztus közepe, van idő megtalálni a legideálisabb helyszíneket, eldönteni, hogy a négy lehetséges park (alapterületben és az elhelyezett sporteszközök számában van eltérés) közül melyiket válasszuk, amelyik a legjobban és a legtöbb lakos sportolását szolgálja, és hozzájárul az egészséges életmód kialakulásához is – sorolta az előnyöket a polgármester.

Ki nem hagynák!

Nem kérdés, hogy Nyírpazony is csatlakozik a pályázók köréhez, s már a jövő héten testületi ülésre viszik a témát – tudtuk meg Dubay Lászlótól, a település polgármesterétől, aki elmondta azt is, nem csupán egyetértenek a program céljával, ami az egészséges életmódra nevelést szolgálja, de a helyi igényeket is ki szeretnék szolgálni ezzel.

– Nemrég egy olyan Facebook-csoport alakult, ahol határozottan hangot adtak annak, hogy kondiparkot szeretnének Nyírpazonyba – említette a polgármester. Mi természetesen támogatjuk a fiatalok kezdeményezéseit, csak nem úgy képzeltük el a megvalósítást, mint ők, hogy lerakunk néhány vasdarabot és máris kész a kondipark. Ezért is nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, mert így olyan létesítmény kerülhet a birtokunkba, ami a legszigorúbb előírásoknak is megfelel. Úgy látjuk, hogy a lakosságszám alapján két egymástól független helyen is letelepíthetnénk egy ilyen ingyenesen használható szabadtéri sportparkot. Az egyik bizonyosan a sportpályánkon lenne elhelyezve, ott épp kialakítunk egy kis pályát, s a kettő, vagyis a nagy és a kisebbik pálya között lesz ehhez tér, ahol késő estig sportolhatnak a lakosok.

A második sportpark helye egyelőre többesélyes, és a szóba jöhető területek tulajdoni viszonyait is tisztázniuk kell.

– A Kabalás melletti, valamint a Jázmin utcai játszótér környezete is szóba került, de mivel a játszótér felújítása is porondon van, még meg kell vizsgálni az ottani lehetőségeket. Egészen biztos, hogy nagyobb területű parkot tartalmazó kategóriára pályázunk, hogy minél több elem legyen benne, s minél többféle lehetőségből és eszközből választhassanak a mozogni vágyók – mondta el Dubay László.

A központtól távolabb

Az újfehértói képviselő-testület olyannyira szeretne pályázni sportpark építésére, hogy a napokban feltérképezték a város azon pontjait, ahol helyet kaphatnának a szabadtéri létesítmények.

– Az lenne a legjobb, ha a központtól távolabb eső területeken legalább két-három sportparkot tudnánk telepíteni. Ezzel azoknak is lehetőséget adhatnánk a mozgásra, akik nem Újfehértó frekventált részein élnek – mondta el érdeklődésünkre Nagy Sándor polgármester. Hozzátette: előnyük ezeknek a kondiparkoknak, hogy ingyenesek, és mindenki megtalálhatja a korához és egészségi állapotához illő mozgásformát.

- KM -


A választék

Az „A” típusú sportpark jellemzői: minimum 40 m² alapterületű, minimálisan 5 eszköz kerül rá.

A „B” típusú sportpark jellemzői: minimum 70 m² alapterületű, minimálisan 7 eszköz kerül rá.

A „C” típusú sportpark jellemzői: minimum 90 m² alapterületű, minimálisan 8 eszköz kerül rá.

A „D” típusú sportpark jellemzői: minimum 150 m² alapterületű, minimálisan 15 eszköz kerül rá.

Emellett lehetőség van futókör igénylésére is: 200 vagy 400 méteres futókör igényelhető, mindkettő esetében a szélesség 125 cm.


Sportparkra „gyúrnak”

Rakamaz első embere, Bodnár László csütörtökön értesült a nem mindennapi pályázati lehetőségekről, pénteken már képviselő-testületi ülésen tárgyalta az önkormányzat ennek részleteit. – Ha pozitív elbírálásban részesülne a törekvésünk, ingyen ajánlanánk fel egy ideális – önkormányzat tulajdonában lévő – helyszínt a sportpark létesítésére, mégpedig a sportegyesület telepén. A gyors közvélemény-kutatások egyértelműen azt jelzik, hogy „igény az volna rá”, a képviselő-testület egy emberként üdvözli és támogatja a projektet. A megvalósítás mikéntje és mikorja a döntéshozókon múlik. Rengeteg sport- és sportolni szerető ember él Rakamazon, minden bizonnyal nagy látogatottságnak örvendene egy ingyenesen használható, sokrétű és korszerű „kondicentrum” a városközpontban – mondta el lapunk érdeklődésére Bodnár László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában