Helyi közélet

2016.07.25. 12:33

Önjelölt detektoros kincsvadászok a megyében is: de vajon mit rejt a föld?

Nyíregyháza - A fémdetektorhoz bárki hozzájuthat, ám használatuk engedélyhez kötött.

Nyíregyháza - A fémdetektorhoz bárki hozzájuthat, ám használatuk engedélyhez kötött.

Jakab Attila, a Jósa András Múzeum régésze elsorolta, milyen szakmák képviselői használhatnak munkakörökből adódóan a kormányhivatal örökségvédelmi osztályának engedélye nélkül is fémdetektort: ilyenek a tűzszerészek, a régészek, a háborús kegyelettel összefüggő exhumálást végző és a közműnyomvonalat kereső szakemberek.

Egy céggel dolgoztatnak

– A múzeumunk is rendelkezik fémkeresővel, ám a nagyobb feltárásoknál egy nagy tapasztalattal rendelkező céggel dolgozunk együtt – mondta a Jósa András Múzeum osztályvezetője, aki egy érdekes dologra is felhívta a figyelmet. Szerinte a Rákóczi-szabadságharc lezárásának időpontja, az 1711-es év kulcsfontosságú, ugyanis az annál régebbi leletek feltárása csak a régészek hatáskörébe tartozik, ott az úgynevezett hobbifémkeresőknek semmi keresnivalójuk, még örökségvédelmi engedéllyel sem.

– Aki mondjuk egy második világháborús hadi helyszínen kutakodik egy fémkeresővel, az a megfelelő engedély birtokában megteheti, ám ilyenkor is ajánlott felvenni a kapcsolatot a múzeummal – hívta fel a figyelmet Jakab Attila, aki említett a közelmúltból néhány leletet, amit fémdetektor segítségével találtak, úgy mint bronztárgyak, ezüstérmék, ruhakapcsoló tű. A Jósa András Múzeum rutinos régésze informális csatornákon keresztül több alkalommal is értesült arról, hogy jó néhányan engedély nélkül, csak úgy, a saját szakállukra keresnek kincseket a megyénk területén is.

– Az illegális fémkeresősöket a rendőrségnek jelentjük, a továbbiakban ők intézkednek és teszik meg szükséges lépéseket – mondta Jakab Attila régész.

Bacskai István a leletfelderítésre szakosodott Pelta Bt. technikusa. A vállalkozás évek óta szerződésben áll a nyíregyházi Jósa András Múzeummal. Bacskai István legutóbb Nyíregyháza-Oros mellett dolgozott, mikor is – többek közt – két bronzdepót is feltárt kollégáival.

– Amit mi csinálunk, azt szaknyelven úgy hívják, hogy műszeres leletfelderítés. Hét darab fémdetektorral rendelkezünk, a legolcsóbb 500 ezer forintba, a legdrágább 2 millió 300 ezer forintba kerül, utóbbi a világ legmodernebb detektora – mondta portálunk megkeresésére Bacskai

István, aki dolgozott már a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Régészeti Intézetének is, mint mondta, a munkájukban nagyon fontos szerepe van a referenciának és a régészeti kutatás módszertana ismeretének.

Bacskai István segített eligazodni a fémdetektorok jogszerű használatában is. Elmondta: fémkereső detektort gyakorlatilag bárki vásárolhat, amit azonban engedély nélkül legfeljebb csak a saját kertünkben használhatunk, kivéve abban az esetben, ha ott nyilvántartott régészeti lelőhely található. Ha a szerkezetet kivisszük az utcára és működésbe hozzuk, azt csak a kormányhivatal örökségvédelmi osztályának, illetve az ingatlan tulajdonosának engedélyével tehetjük a jelenleg hatályos jogszabályok szerint.

Információ

A fémkereső műszer engedély nélküli használatáért a kormányhivatalok járási építésügyi és örökségvédelmi osztályai örökségvédelmi bírságot szabhatnak ki a talált leletek értékétől függetlenül. A Büntetőtörvénykönyv hatálya alá esnek viszont azok a súlyosabb esetek, amikor a régészeti lelőhely rongálása és a régészeti leletek illetéktelen eltulajdonítása megtörténik, ezekben az esetekben börtönbüntetést is kiszabhatnak a bíróságok.

A fémkereső műszer engedély nélküli használatáért a kormányhivatalok járási építésügyi és örökségvédelmi osztályai örökségvédelmi bírságot szabhatnak ki a talált leletek értékétől függetlenül. A Büntetőtörvénykönyv hatálya alá esnek viszont azok a súlyosabb esetek, amikor a régészeti lelőhely rongálása, és a régészeti leletek illetéktelen eltulajdonítása megtörténik, ezekben az esetekben börtönbüntetést is kiszabhatnak a bíróságok.

KM-TG,MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában