Helyi közélet

2016.08.16. 17:18

A tiszalöki lett a legjobb díszlet a börtönszínházi találkozón

Tiszalök - Másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai: pénteken a budapesti József Attila Színházban rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét.

Tiszalök - Másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai: pénteken a budapesti József Attila Színházban rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét.

Munka és szabadidő

A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszó társulata csatlakozott, összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. A verseny idei döntőjébe Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata került be.

Tasnádi László rendészeti államtitkár emlékeztetett arra, hogy az új bv-kódex egyik alapelve, hogy már a büntetés-végrehajtás megkezdésekor szakemberek foglalkoznak azzal, hogy az elítélt szabaduláskor hogyan fog visszailleszkedni a társadalomba. A cél az, hogy a fogvatartottak vegyenek részt a munkában, és szabadidejükben élhessenek a hobbijuknak.

– Nagyon fontos az, hogy minden napnak legyen feladata, és minden szabadidőnek legyen értelme – jegyezte meg az államtitkár. Kiemelte: a találkozó azért is fontos, mert a színházi előadásokon sok hozzátartozó is jelen van, a fogvatartottak nekik is bizonyíthatják, mit tudnak, milyen értékekkel rendelkeznek.

Dr. Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, hogy a reintegráció fontos bűnmegelőzési terület. Minden olyan terápiás megoldással élnek, amely az elítéltek személyiségfejlődését befolyásolja.

Ők a legkülönlegesebbek

Az ítészek döntése alapján végül a legjobb díszletért járó oklevelet vehette át a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata a Lúdas Matyi című előadásért.

A Tiszavirág Társulatot (mely név arra utal, hogy arra a kis időre, amit a csapat tagjai a színpadon töltenek, legyenek ők a legkülönlegesebbek) Nyesténé Jánkfalvi Zita bv. hadnagy, reintegrációs tiszt készítette fel, és egyben ellátta a rendezői feladatokat is. Fazekas Mihály eredeti művét felhasználva készítette el a színpadi változat átiratát, amelyben a mesélő viszi a történet vezérfonalát, megszemélyesítve ezzel a szerzőt. A szöveg nem mentesült a börtönszlengektől, a próbák alatt kialakult poénoktól, ezzel is megnevettetve a nézőközönséget.

– Hálásak vagyunk a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak, amely néhány karakteres jelmezzel támogatta a Tiszavirág Társulat fellépését. Kapott jelmezt Döbrögi, az ispán, lestünk el ötleteket a zsinórozáshoz, egyéb kellékek elkészítéséhez – tolmácsolta a tiszalökiek köszönetét Pappné Baranyi Edina bv. főhadnagy. A fogvatartási főelőadó hozzátette: céljuk, hogy a csoport a verseny után is megmaradjon társulatként, mellyel akár külső helyszíneken is fel tudnak lépni.

– Együttműködésük még csak két hónapja tart, de a közös munka kellően összekovácsolta őket. Olyan feladatot vállaltak, amit eddig még nem próbáltak ki. Fontos számukra a siker érzése, a pozitív visszajelzések doppingként hatnak rájuk.

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, egyben a zsűri elnöke az eredményhirdetés után megjegyezte: a következő alkalommal is szívesen otthont adnak az eseménynek.

MTI, KM


A börtönszínházi találkozó díjazottjai

A legjobb előadásnak járó díjat a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, a Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben című produkció nyerte el. A legjobb rendezés díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Május című előadása érdemelte ki. A legjobb főszereplő a szombathelyi darabot író és a főszerepét játszó Gedeont megformáló fogvatartott, míg a legjobb mellékszereplő a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című darab Mamája lett. Emellett két különdíjat kapott a Váci Fegyház és Börtön társulata az egyedi látványért és a Pálhalmai Országos Bv. Intézet csapata a legjobb adaptációért.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában