Helyi közélet

2016.08.11. 09:23

Aki az eltűnt idő nyomába szegődött

Nyíregyháza - Elsősorban a háború és az emberi lélektan érdekli, valamint az események egymásra hatása. Interjú: Kucskár Mihály Tamás történelmi bloggerrel, íróval.

Nyíregyháza - Elsősorban a háború és az emberi lélektan érdekli, valamint az események egymásra hatása. Interjú: Kucskár Mihály Tamás történelmi bloggerrel, íróval.

Kucskár Mihály Tamás – bár még csak 37 esztendős – nagy tapasztalattal bír a munka frontján (is). Előkészítés-technikai mérnök diplomáját a Miskolci Egyetemen szerezte meg, dolgozott a Duna-Dráva Cementnél környezetvédelmi koordinátorként, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központban és a Nemzetgazdasági Minisztériumnál pályázati eredmények műszaki és informatikai ellenőrzésével foglalkozott, jelenleg pedig a pályázat- és projektmenedzsment területén bontakoztatja ki tudását. Érdeklődési köre azonban nem szűkül be szakterületére; egyre gyarapodó olvasóközönségét történelmi jártasságával nyűgözi le internetes blogján.

Mióta érdekli ennyire mélyrehatóan a múlt?

KUCSKÁR MIHÁLY TAMÁS: A hadtörténelemmel és a haditechnikával tízéves korom óta foglalkozom, azóta mindent, ami csak elérhető, elolvasok, megnézek. Kedvenc témám a második világháborús német szárazföldi haditechnika, elsősorban a páncélosok, a páncélos hadviselés. Az érdeklődés még gyerekkoromban kezdődött – a repülőgépmakettekkel. Izgatott a történelmi, technikai hátterük, így egyre többet olvastam, tanultam a témáról, ahogy teszem ezt ma is. Foglalkoztat, hogy milyen lehetett végigélni a háborút. A könyvekből, filmekből – legyenek akármilyen részletesek is – eltűnik az idő érzete, az, hogy ezek valóban milyen hosszú és kemény időszakok voltak. Politikától és ideológiától függetlenül, elsősorban a háború és az emberi lélektan érdekel, az események egymásra hatása.

Olyannyira, hogy blogot indított a témában három évvel ezelőtt.

KUCSKÁR MIHÁLY TAMÁS: Szerettem volna bemutatni az eseményeket, és megírni azokat az érdekes történeteket, amiket ismerek. Panzerstellung.com cím alatt indítottam el első blogomat 2013-ban, amit egy év után a kifejezőbb 1939–1945.hu oldalon folytattam, és ahol publikálok azóta is. Itt a témában írt cikkekből már közel százat emelt ki egy országos internetes hírportál.

Legutóbbi cikkét a nyíregyházi huszárokról írta. Miért pont rájuk esett a választása?

KUCSKÁR MIHÁLY TAMÁS: A Hadik-huszárok egy méltán nagy múltú és tiszteletre méltó katonai alakulat, és szervesen kötődik Nyíregyháza történetéhez. A huszárság mindig is kiemelkedő része volt a magyar történelemnek, gondoljunk csak a végvári vitézekre, a Rákóczi-szabadságharc kuruc, illetve az 1848–1949-es szabadságharc honvéd lovasságára. A mai napig nagy tisztelet övezi őket, s nem csupán Magyarországon, külföldön is. Kis személyes kapcsolatom is van a Hadik-huszárokkal, hiszen 1919-ben Miskolcon – szülővárosomban – alakult meg a huszárezred.

A blogjára nemrégiben felfigyelt Izolde Johannsen írónő is, aki közös munkára kérte fel.

KUCSKÁR MIHÁLY TAMÁS: Valóban, a neten megjelent cikkeim alapján keresett meg a már közel két évtizede aktív és termékeny írónő, aki megkért, hogy a második világháborús német Admiral Graf Spee páncéloshajó történetét elmesélő könyve elkészítését szakértőként segítsem. Az első megbeszélések után jutottunk el odáig, hogy társszerzőként fogunk együttműködni. Ehhez a Michael T. Marble írói nevet választottam.

Mit árulhat el a készülő regényről?

KUCSKÁR MIHÁLY TAMÁS: A birodalmi kalóz – mely várhatóan szeptemberben jelenik meg –, az Altmark ellátóhajó, a La Plata-i ütközet és a montevideói diplomáciai tárgyalások négy napjának, valamint az Altmark-incidens teljesen újszerű bemutatása. Azon emberek – kiemelten Hans Langsdorff sorhajókapitány, a páncéloshajó parancsnoka, Paul Ascher fregattkapitány, a tüzérfőnök, valamint ­Matthias Pütz matróz – szemszögéből, akik szolgáltak, harcoltak az Admiral Graf Spee fedélzetén, részesei voltak felemelkedésnek és bukásnak, és közülük ketten életüket adták a hazáért és a Birodalomért. Minden esemény hiteles életrajzi és haditengerészeti forrásokon alapul. Az olvasók szinte az Admiral Graf Spee legénységének tagjaivá válhatnak a kötet olvasása közben. A regény egy, a Kriegsmarine jelentős eseményeit végigkövető hadtörténeti sorozat kezdő kötete. A következő rész Bismarck legendás csatáját fogja bemutatni, amit egy különleges kapocs köt majd össze az Admiral Graf Spee történetével.

Kucskár Mihály Tamás

Születési hely, idő: Miskolc, 1979. november 2.

Középiskola: Diósgyőri Gimnázium, Miskolc

Egyetemi végzés éve: 2006

Munkahelyek: Duna-Dráva Cement: 2006–2007, MAG Zrt.: 2007–2014, Nemzetgazdasági Minisztérium: 2004–2015.

Házasságkötés: 2015. június 6.

Első blog indítása: 2013. október

Az írói tevékenység kezdete: 2015. június

Írói neve: Michael T. Marble

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában