Helyi közélet

2016.08.15. 12:02

Átformálódik a zarándokok szemlélete

Csegöld - Nem is olyan elvontak ezek a mai fiatalok! – állapította meg egy 80 éves néni, útban Szlovákia felé.

Csegöld - Nem is olyan elvontak ezek a mai fiatalok! – állapította meg egy 80 éves néni, útban Szlovákia felé.

A több mint 10 éve működő Görögkatolikusok Csegöldért Alapítvány tevékenysége három fő területre fókuszál. Egyrészt, a falunkban csak alsó tagozatos iskola van, a diákokat rendszeresen segítjük a tanulásban. 2013-ban például 1,4 millió forint pályázati forrást nyertünk informatikai berendezésekre, számítógépasztalokra, székekre. Az elmúlt tanévtől – Ardai Dániel pedagógiai asszisztens segítségével – az informatika alapjaival is megismerkednek az iskolások.

Közösségi hely lett a tanterem

A görögkatolikus egyház régi iskolájának egyik tantermét felújítottuk közösségi helyiségnek az adó-egyszázalékokból és a helyi önkormányzat támogatásával. A berendezéseket pályázatból finanszíroztuk. Így már tiszta, fűtött helyiségben van lehetősége a falu civilszervezeteinek találkozók, előadások szervezésére, az egyháznak hittanórák, egyházi összejövetelek megtartására.

A közösségi összetartást, a fiatalok és idősek közötti kapcsolattartást, a hagyományok ápolását, a határon túli magyarokkal meglévő együttműködés szorosabbra fűzését és új kapcsolatok kialakítását tűztük ki célul a legutóbbi pályázatunk beadásakor.

Számos rendezvény, sikeres esemény áll már a hátunk mögött: 2014-ben Mátraverebély-Szentkúton jártunk a görögkatolikus búcsúban, a „Gyertek, menjünk Máriához” pályázat keretében Erdélybe, Szentkútra, Csíksomlyóba is eljutottunk. Az idén a szlovákiai Klokocsóba vitt a zarándokutunk, remekül éreztük magunkat „Szent Erzsébet útján, Felvidéken”.

Segítik egymást az út során

Ezeken a zarándokutakon fiatalok és idősek egyaránt szívesen vesznek részt, erősödnek, mélyülnek a családi kapcsolatok. Sok csegöldi újra találkozik azzal a falubelijével vagy környékbelivel, akit már évek óta nem látott. Megértőbbé válnak egymással az emberek, öröm látni, hogyan segítik egymást az út során. „Nem is olyan elvontak ezek a mai fiatalok!” – állapította meg elégedetten egy 80 éves néni, útban Szlovákia felé. Támogatjuk az egyházunkat, segítjük őket a napi működésben, rendezvényeiken számíthatnak az alapítvány önkénteseinek munkájára.

- Fazekasné Feczku Valéria, a kuratórium elnöke -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában