Helyi közélet

2016.08.26. 18:18

Egész lényével a rábízott diákok jövőjét tartotta szem előtt

Nyíregyháza - Telepóczki Andrást, a Sipkay Barna kereskedelmi szakközépiskola nyugdíjba vonuló pedagógusát köszöntötték kollégái.

Nyíregyháza - Telepóczki Andrást, a Sipkay Barna kereskedelmi szakközépiskola nyugdíjba vonuló pedagógusát köszöntötték kollégái.

Milyen mélyen érző, mennyi alázattal bíró pedagógus az, aki évtizedeken keresztül magára vállalja azt a felelősséget, amellyel a felnövekvő nemzedékek oktatása-nevelése jár! Aki megtiszteltetésnek és nem napi nyűgnek fogja fel a gyermeknevelést. Mindannyian ilyen pedagógusok szeretnénk lenni, amikor kikerülünk a főiskoláról, egyetemről. Aztán vagy sikerül, vagy nem.

A hétköznapok gondja-baja gyakran elfeledteti velünk eredeti álmainkat. De vannak kivételek, akiknek sikerül! Ő Telepóczki András kollégánk, munkaközösség-vezetőnk, aki 45 év után most nyugdíjba vonul. A Sipkay Barna kereskedelmi szakközépiskolában 35 évet töltött el.

Több generáció nevelője

Ahogy beszél a diákokhoz: törődés minden mozdulata, okító minden szava. Lelke mélyéből, egész lényével a rábízott diákok jövőjét tartja szem előtt. Nem telik el nap, hogy ne említenénk egy kávé mellett, vagy a mindennapokban, számunkra elismert és megbecsült pedagógus nemcsak volt, hanem lesz is. Irigyeljük humorát, precizitását, vidám kisugárzását. Ő, a nagybetűs TANÁR ÚR, több generáció nevelője. Több száz gyermeket, ma már felnőttet tanított meg a vendéglátás, felszolgálás, mixerkedés minden apró csínjára-bínjára.

Köszönjük, hogy nemcsak a gyerekeket, hanem minket, kollégáidat is tanítottál, neveltél ennyi éven át. Legfőképpen azt köszönjük, hogy követendő értéket alkottál pedagógiai munkásságod során.

A te feladatod a tanítás volt! Mérhetetlen türelemmel, mosolyogva, sokszor öniróniával fűszerezve mondandódat, méltatlankodtál, hogy megváltozott a világ! Megváltozott vele együtt a gyermek is, akinek gondolkodását, a tanuláshoz, az élethez való viszonyát nehezen tudjuk tolerálni.

Egy pálya nagy számai

De te tetted a dolgodat, vetetted a magot, reménykedve, talán kikel, ha későn is, de megfogan! Végigfutottad ezt a pályát, végigjártad annak minden útvesztőjét, megízlelted minden édességét és keserűségét. Elgondolkodtál azon, hány füzetet javítottál ki 35 éven át? Hány tantestületi értekezleten vettél részt? Hány kolléga ment nyugdíjba azóta, mióta itt dolgozol? Hány letörölt könnyet, hány mosolygó, örömteli gyermekarcot jegyez a 35 év statisztikája?

Bizony, nagy számok! Harmincöt tanévkezdés, 8 év munkaközösség-vezetés, sok-sok osztály, millió gyermek, diák, tanuló… Közel 6300 tanítási nap, s mintegy 38 080 tanítási óra.

Ne feledd! Csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről. Az évek múlásával ráncossá lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, akkor lelked ráncosodik meg. Az ember – akár tizenhat éves, akár hatvanhat – csodára szomjazik, elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és a dolgok szépségén: nem fél a kockázattól: gyermeki kíváncsisággal várja, mi lesz holnap, és szabadon örül mindennek.

Drága Telepóczki András! Köszönjük az együtt töltött éveket, hogy mindig számíthattunk, és reméljük, a jövőben is számíthatunk rád, akár szakmai kérdésben, akár magánéleti tanácsadásban!

- Az iskola vendéglátós munkaközössége -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában