Helyi közélet

2016.08.25. 14:39

Iskolát neveztek el a posztumusz díszpolgárról

Eperjeske - Dr. Udvari Istvánt szűkebb hazájában nagy tisztelet övezi.

Eperjeske - Dr. Udvari Istvánt szűkebb hazájában nagy tisztelet övezi.

Megható ünnepségsorozat részesei lehettek mindazok, akik két napon át részt vettek az eperjeskei önkormányzat által szervezett rendezvényen. Méltó módon emlékeztek meg a település szülöttéről, a néhai dr. Udvari Istvánról, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola, majd Nyíregyházi Főiskola Ukrán és Ruszin Filológiai tanszékének egykori vezetőjéről, az egyetemi tanárról, az MTA doktoráról, a kiváló nyelvtudósról, aki 2005-ben 55 éves korában hunyt el. Az új tanévtől immár a Dr. Udvari István Általános Iskola nevet viseli a helyi oktatási intézmény.

Húsz évvel ezelőtt a Kelet-Magyarországnak nyilatkozott arról, hogy szerencsés embernek vallhatja magát, mert a munkája a szenvedélye:

„A hatvanas évek végén érettségiztem Mándokon. Abban az időben rengeteget írtak az újságok a közép-kelet-európai népek egymásra utaltságáról. E cikkek hatására kezdtem el szlovákul és ukránul tanulni. Végül a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-orosz szakán szereztem diplomát. Amikor Nyíregyházára jöttem a főiskolára tanítani, kutatási témaként a bácskai ruszinok nevét választottam. Ők körülbelül 250 éve költöztek le a Felvidékről, s teremtettek a század elején önálló irodalmi nyelvet. A filológia szempontjából ez azért jelentős, mert sok benne a magyar elem. Van olyan szláv nyelvjárás, melyben 1000-1500 magyar szó található. (...) Nyelvésznek és művelődés-történésznek vallom magam. Úgy gondolom, fel kell azt is tárni, hogy a nyelvi emlékek milyen történelmi, társadalmi közegben jöttek létre” – fejtegette A szlávista Dr. habil. című cikkben.

Szűkebb hazájában nagy tisztelet övezi. Az Udvari család ezúton fejezi ki köszönetét:

„Igen megtisztelőnek tartjuk, hogy Eperjeske önkormányzata a professzor egykori általános iskolájának dr. Udvari István nevét adta. Hálás szívvel mondunk köszönetet a díszpolgári címért Pásztor Gábor polgármesternek, dr. Gál-Lakatos Enikő jegyzőnek, a képviselő testületnek, Orosz Károly iskolaigazgatónak, Koi Henrietta iskolaigazgató-helyettesnek és mindazoknak, akik az ünnepségen méltatták a kiváló tanár és tudós munkásságát. Úgyszintén köszönetünket fejezzük ki Iván Barna Zsolt református lelkésznek és a község lakóinak az őszinte, szívből jövő együtt ünneplésért és az önzetlen fáradozásukért, ami felejthetetlenné varázsolta számunkra a meghitt megemlékezést”.

Az élet nem áll meg: hamarosan becsengetnek az eperjeskei Dr. Udvari István Általános Iskolában...

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában