Helyi közélet

2016.08.02. 17:19

Kötelék anya és baba között - tapasztalatcsere a Labor Caféban

Nyíregyháza - Az anyatejes táplálás világnapján fiatal anyukák osztották meg egymással tapasztalataikat a Labor Caféban.

Nyíregyháza - Az anyatejes táplálás világnapján fiatal anyukák osztották meg egymással tapasztalataikat a Labor Caféban.

Míg kislánya a nyíregyházi adománykávézó berendezésével és játékkészletével ismerkedett, Kinga elárulta: bár a szülés utáni két óra, amit együtt tölthetett gyermekével, nem volt zavartalan, meghatározó volt a kötődés kialakulásában.

– Miután elvágták a köl­dökzsinórt, nem vitték el azonnal megfürdetni a babát, hanem a hasamra fektették. Fantasztikus élmény volt az első szoptatás, látni, ahogy a kicsi maga keresi a lehetőséget. Akkor és később is igény szerint szopizott. Úgy gondolom, hogy az anyáknak az ösztöneikre kell hallgatniuk, mert ezek az ösztönök megvannak, ha nem nyomják el azokat a túlzott aggodalommal.

Diszkréten is lehet

– Az viszont biztos – vette át a szót Éva –, hogy a bébik olyanok, mint a membrán. Megérzik és átveszik a mama idegességét. Ha tehát azon stresszelünk, hogy jól csináljuk-e, amit csinálunk, és hogy lesz-e elegendő tejünk, az kihat ránk és a csecsemőre is. Rájöttem a második lányom születése után: az a szabály, hogy nincs szabály.

Miközben tanulmányok százai taglalják a fontosságát, és kampányok tűzik zászlajukra a szoptatás népszerűsítését, egyre gyakrabban érik atrocitások az anyákat, ha nyilvános helyen táplálják gyermekeiket.

– Szerencsére nekem csak pozitív tapasztalataim vannak – reagált Mariann a témára, aki szerint valószínűleg azokra az anyukákra tehettek megjegyzéseket az utcán vagy egy étteremben, akik nem voltak elég tapintatosak.

Bababarát kávézó

– Nem kell mások arcába tolni, hogy éppen a gyermekünket szoptatjuk. Lehet ezt diszkréten is csinálni, kendővel vagy körsállal eltakarni. A legtöbb helyen már van külön terem vagy sarok a szoptató kismamák és babáik számára.

Hétfőtől ilyen kávézó a Labor is: a Nyíregyházi Babaváró és Baba Klub baba- és emberbarát helynek nyilvánította a közösségi teret, ahová bárki betérhet, hogy megetesse vagy tisztába tegye a gyermekét.

– A közeljövőben szeretnénk egy pelenkázóasztalt is beszerezni, hogy megkönnyítsük az anyukák dolgát – árulta el Fekete Éva üzletvezető.

KM-BM, CsA


Anyatejgyűjtő állomás a megyében: Nyírbátorban van az egyetlen

A megyében egyedül Nyírbátorban van anyatejgyűjtő állomás, a város szociális szolgálatán belül működik.

– Az állomás feladata az anyatej gyűjtése azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van, másrészt az anyatejadó édesanyák segítségével a legfontosabb táplálékkal ellátni azokat a beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket, akiket édesanyjuk nem tud szoptatni – mondta el lapunknak Bodóné Erős Rózsa, az intézmény vezetője. Az első anyatejadás előtt néhány kötelező vizsgálatot végeznek el, ami nemcsak a babáknak, de a tejet adó mamáknak is biztonságot nyújt, és folyamatosan ellenőrzik a tejből vett mintát a Mikrobiológiai Laboratóriumban is, valamint figyelnek a hamisítókra is, nehogy tehéntejjel vagy vízzel hígított legyen az anyatej.

– A védőnői szolgálat fontosnak tartja az anyatejes táplálás szorgalmazását, és örülünk, hogy a természetes szoptatáson túl is lehetőségük van a családoknak segíteni az anyatejes táplálást – hangsúlyozta az intézményvezető, azonban kiderült: a legnagyobb gondot az okozza, hogy a megye más településeiről hogyan jusson ki az anyatej az állomásra. Megoldást az jelenthetne, ha egy-egy városban több édesanya is összefogna és együtt oldanák meg a szállítást, ebben a területi védődők is felajánlották segítségüket. Az egészségügyért felelős államtitkár a napokban jelentette be, hogy az eddigi 1800 helyett már 2700 forintot kapnak majd adómentesen az anyukák a leadott anyatej literjéért.

Anyatejadásra jelentkezni a területi védőnőn keresztül, illetve közvetlenül az anyatejgyűjtő állomáson lehet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában