Helyi közélet

2016.08.09. 08:09

Megyénkben is röpködtek a százmilliók - kíváncsiak voltunk, kik vásárolták a legtöbb földet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Találtunk olyan lakcímet, ahonnan ketten is licitáltak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Találtunk olyan lakcímet, ahonnan ketten is licitáltak.

A földárverések harmadik üteme május végén kezdődött el, amikor is újabb 60 ezer hektárt hirdettek meg értékesítésre. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter akkoriban úgy nyilatkozott: az árverések első két körében 11 ezer 500 gazda jutott földhöz nyilvánosan, átlátható viszonyok mellett.

Átirányítást kaptunk

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig hány hektár állami föld talált gazdára, illetve arra, hogy ezekért mekkora összeg folyt be az államkasszába.

A megyei kormányhivatal illetékesei a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) irányítottak bennünket, ahol dr. Görög Anikó jogi referens arról tájékoztatott: a magyar állam nevében eljáró NFA Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében július végéig 4024 hektár 3052 négyzetméter alapterületű ingatlant értékesített 5 milliárd 270 millió 700 ezer forint összegben. A földalapkezelőtől azt is megkérdeztük, megyénkben ki volt az, aki a legtöbb földet vásárolta meg, illetve mi volt az a legmagasabb összeg, amiért elkelt egy ingatlan, kérdéseinkre azonban még nem érkezett válasz. Pontos információ híján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet hivatalos honlapján (www.nfa.hu) található végeláthatatlan adathalmazból szemezgettünk.

Mélyen a zsebükbe nyúltak

Eszerint a nyíregyházi lakcímmel rendelkező dr. Csengeri Ágnes május 23-a és 30-a között összesen közel 173 millió forint értékben tett nyertes ajánlatot 120 hektárnyi földterületre (Balkánytól egészen Nyírtétig, Nyírbogdányon át). A szintén nyíregyházi lakcímű Kaknics Lajos nevével is sűrűn találkoztunk. A lapunk által végigböngészett adatok szerint egy ingatlanért ő nyúlt legmélyebben a zsebébe: egy kemecsei, közel 100 hektáros földdarabért kevéssel több mint 136 millió forintot fizetett ki.

További érdekesség még, hogy találtunk olyan lakcímet, ahonnan ketten is licitáltak. A vélhetően szoros rokonsági viszonyban álló Toldi Szabolcs és Toldi Máté is több mint 100 millió forintért jutott földhöz megyeszerte (Kemecse, Nyíregyháza, Nyírtura).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában