Helyi közélet

2016.08.17. 17:42

Művészi áhítat

Kisvárda – Mindannyiunknak küldetése van, feladata arra, hogy szebbé és jobbá tegyük a világot, hogy részesei legyünk a teremtésnek, mindenki a kapott talentumai szerint.

Kisvárda – Mindannyiunknak küldetése van, feladata arra, hogy szebbé és jobbá tegyük a világot, hogy részesei legyünk a teremtésnek, mindenki a kapott talentumai szerint.

Szent István király és az új kenyér ünnepének –augusztus 20–án, pénteken este hét órától– kulturális műsorában „Művészi áhítat” címmel áriák, dalok és gondolatok hangzanak Szent István napján, Kiss B. Attila Kossuth– és Liszt díjas énekművész, Nagy Lóránt színművész–rendező, valamint Harazdy Miklós zongoraművész előadásában.

Lélektől lélekig az üzenet, hogy „én leszek a szeretet” (Kis Szent Teréz) amely hidat épít ég és föld között, teremtmény és Teremtő között. Minden embernek küldetése van, helye a világban, feladata a nagy Egészben – a teremtés csodájában. Ez már misszió, amit az előadók előadásában hallhatunk.

Ezt már egyszer átéltük Kisvárdán, ez év április végén, Kiss B. Attila és Nagy Lóránt s akkor az őket kísérő zenekar és Esze Jenő Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, Artisjus–díjjal, Weiner Leó–díjjal kitüntetett zongoraművész, zeneszerző, zenepedagógus koncertjén, a görög katolikus templomban.

 

Az ünnepi kulturális műsor szereplőinek névjegye

Kiss B. Atilla–(Bánffyhunyad, 1963. január 28.), az erdélyi származású Kossuth–díjas és Liszt Ferenc–díjas magyar operaénekes (tenor). Az erdélyi származású Kossuth–díjas tenor, Kiss B. Atilla a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének, és opera szakán szerzett diplomát. A prágai Mozart akadémián Eva Blahova, Kerstin Meyer és Ionel Pantea tanítványa volt. Részt vett Luisa Bosabalian és Mariana Nicolesco mesterkurzusain is. 1993–ban debütált a kolozsvári operában. A Magyar Állami Operaházban 1999–ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Az Erkel Ferenc művéből forgatott operafilmben, a Bánk bánban a címszerepet énekli és alakította Marton Éva és Rost Andrea partnereként. Külföldi vendégszereplései során Tokiótól Torontóig a világ különböző operaszínpadain lép fel. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Díjai, elismerései–Liszt Ferenc–díj (2002), A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011), Kossuth–díj (2014).

Nagy Lóránt–színművész, rendező, (Debrecen, 1979. szeptember 12.). A kisvárdai származású színművész 2005–ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Egyetem operett–musical szakán. Osztályvezető tanára, Kerényi Imre tanítványaként. 2012–ig. a DoktoRock színtársulat művészeti vezetője. Az egyetem elvégzése után a Rock es Musical Színházhoz, s Madách Színházhoz szerződött. Később a József Attila Színházhoz, a Veszprémi Petőfi Színházhoz; valamint több évig volt a Győri Nemzeti Színház tagja. Fellépett Lille-ben; Németországban 3 szezonon keresztül játszotta az “Eine Weihnachtsgeschichte” –(Isten pénze) musical Bob Cratchit főszerepét. Visszatérve megfordult a Szabad Tér Színháznál, a Szolnoki Szigligeti Színháznál; valamint számos új, magyar, progresszív zenés darab színpadi születésében vett részt főszereplőként. Jelenleg az Egri Gárdonyi Géza Színház társulatának a tagja. Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő–testülete, a 174/2011. (VIII. 05.) számú ÖKT határozatával „Kisvárda Szolgálatáért” kitüntető díjban részesítette Nagy Lóránt színész–rendezőt, kisvárdai lakost. Munkásságának eredményességét eddig mintegy tíz lemez bizonyítja.

Harazdy Miklós zongoraművész, (Budapest. 1959.) 2010 óta –a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének professzora. 2005 óta Sass Szilvia minden évben-Rómában megrendezett mesterkurzusán korrepetitor. 1999 óta – korrepetitor a Magyar Állami Operaházban, jelenleg főkorrepetitor. Repertoárja a barokktól kezdve napjaink kortárs zenéjéig terjed. 1985 óta – hazai és külföldi hangversenyeken rendszeres kísérője olyan operaénekeseknek, mint Rost Andrea, Polgár László, Miklósa Erika, Simándy József, Andor Éva, Sass Szilvia. Fellépett Európa több országában, Oroszországban, az Egyesült Államokban és Japánban is. Rendszeres vendége olyan nemzetközi énekversenyeknek, mint az International Singing Contest Francisco Viñas, Barcelona, Belvedere Singing Competition, Bécs, International Maria Callas Grand Prix, Athén, Mirjam Helin International Singing Competition, Helsinki.

2015–ben a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában