Helyi közélet

2016.08.05. 07:21

Túlfizetés: Milliárdokat felejtettek a szabolcsiak a NAV-nál – az Ön pénze nincs ott?

Nyíregyháza - Megyénkben több mint 22 milliárd forintnyi túlfizetést tart nyilván az adóhatóság.

Nyíregyháza - Megyénkben több mint 22 milliárd forintnyi túlfizetést tart nyilván az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) március végén 1160 milliárd forintos túlfizetést tartott nyilván: sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen lerótt összeget, ami öt év után az államkincstárnál marad – jelent meg nemrégiben az egyik országos napilapban.

A cikkből kiderült: 1,6 millió magánszemély és mintegy 370 ezer cég fizetett be több adót a szükségesnél – 1050 milliárd forint a cégekhez kapcsolódott, a magánszemélyek 110 milliárd forinttal fizettek be többet kötelezettségüknél. A túlfizetésnek számos oka lehet: egyesek biztosra akarnak menni, mások elszámolják magukat. Van, aki a rossz szabályértelmezés miatt fizet több adót, és van, akinek a munkáltatója von le többet a kelleténél. A túlfizetés öt éven belül visszakérhető, de az adózók figyelmetlensége, feledékenysége, nemtörődömsége miatt évről évre több milliárd marad a NAV-nál. Kíváncsiak voltunk arra, hogy megyénkben is előfordul-e, hogy a cégek vagy magánszemélyek az adóhatóságnál felejtik a pénzüket.

Az államkasszában maradt

Dr. Molnár Dóra, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: a megyében jelenleg 22,7 milliárd forint túlfizetést tartanak nyilván – ez az összeg 61 388 magánszemély és egyéni vállalkozó, valamint 10 373 gazdálkodó között oszlik meg, több mint 11 milliárd forint kiutalását és/vagy átvezetését az adózók már kezdeményezték.

– A fennmaradó túlfizetések jelentős részét az adózók szándékosan hagyják az adófolyószámlájukon azért, hogy egy később esedékes kötelezettséget rendezzenek ily módon. Az 1 és 1000 forint közötti túlfizetések száma is jelentős: csaknem 25 ezer adózónak ilyen kis összegű a túlfizetése, amelynek kiutalását általában nem kezdeményezik. A vélhetően elévült túlfizetés a nyilvántartás szerint 75,5 millió forint – ez 4405 magánszemélyt és egyéni vállalkozót, illetve 987 céget érint.

Mivel 2010–2015 között a megye közel 35 ezer adózója több mint 193 millió forint utalásáról nem rendelkezett elévülési időn belül, ez az összeg az államkasszában maradt. Ily módon az idén 1994 ügyfél több mint 18 millió forinttal gyarapította a központi büdzsét.

Túlfizetés, visszaigénylés

Túlfizetésnek minősül, ha az adott adónemet tekintve az adózónak a fizetési kötelezettségét meghaladó összeg áll az adószámlán a rendelkezésére.

A NAV október 31-éig papíralapú folyószámla-kivonatot küld minden olyan magánszemélynek, akinek az adófolyószámláján ezer forintot meghaladó túlfizetése van a tárgyévet megelőző évet érintően. Az elektronikusan bevalló magánszemélyek, egyéni vállalkozók és társaságok a neten az egyenlegüket bármikor megtekinthetik.

A NAV a túlfizetés visszaigénylésére, illetve az adónemek közötti átvezetésre formanyomtatványt rendszeresített. A kérelem benyújtható elektronikusan, ügyfélkapus regisztrációt követően, papíralapon és telefonon. A bankszámlanyitásra kötelezett adózóknak a túlfizetést kizárólag bejelentett pénzforgalmi bankszámára utalja a NAV, a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózó dönthet arról, hogy lakossági folyószámlára vagy postai úton kéri az utalást. A kiutalási igény teljesítésének feltétele, hogy az adózónak ne legyen adó-, illetve köztartozása.

Másik számlára utalták

– Sok éve vagyok vállalkozó, és a könyvelőm, aki nagyon naprakész, jelezte, hogy túlfizetésem van – mondta el lapunknak tapasztalatait egyik olvasónk. – Pár forintra legyintenék, de itt több mint százezer forintról volt szó. Vissza is igényelhettük volna, de egyszerűbbnek tűnt olyan számlára utalni, ahol befizetési kötelezettségem állt fenn. Előfordul, hogy az ember rutinból utalja az elvárt összegeket, és ha időközben változás van az adószabályban, túlfizet. Úgy hallottam, a visszaigényléssel több a probléma, ezért választottuk ezt a mindkét fél számára békésebb utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában