Helyi közélet

2016.08.17. 08:17

Van, akit nem ad vissza a folyó - Ukrajnában kell azonosítani a Benknél eltűnt fiú holttestét

Nyíregyháza - Ahogy beszámoltunk róla, két hét elteltével Zsurknál, a Tisza ukrajnai oldalán találták meg annak a 15 éves fiúnak a holttestét, aki öccsével még július 31-én tűnt el a folyóban Benknél.

Nyíregyháza - Ahogy beszámoltunk róla, két hét elteltével Zsurknál, a Tisza ukrajnai oldalán találták meg annak a 15 éves fiúnak a holttestét, aki öccsével még július 31-én tűnt el a folyóban Benknél.

A 12 éves kisfiút 2 nappal később találták meg, bátyját azonban augusztus 13-áig keresték. Még nem tudták azonosítani a gyermeket, de a vízi mentők szerint szinte biztos, hogy a testvérpár másik tagját sodorta partra a víz.

Sokakban felmerült a kérdés, hogyan történhetett meg, hogy két hétig a folyó „nem adta vissza a testet”.

Mélység és dupla örvény

– Nagyon sok tényező közrejátszik abban, hogy egy holttest mikor kerül a felszínre – kezdte a választ Szabó Csaba. A Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület kutatásvezetője elmondta: számít a testsúly, a testmagasság, hiszen ez is befolyásolja a gázok képződését, ami a test felemelkedéséhez hozzájárul. – Tíz-húsz méteres mélységben, s ez a szakasz is ilyen, akár 2-3 bar nyomás is nehezedhet a testre, a dupla örvény pedig addig forgatja a testet, amíg be nem „akasztja” valahová – folytatta a több mint egy évtizede vízi mentéssel foglalkozó szakember, aki másfél száz holttest megtalálásában és kiemelésében vett részt.

Az is feltételezhető, ahogy a testvérek összekapaszkodtak, az idősebb gyermek volt alul és mélyebben süllyedt bele az iszapba. A kutatás során többször „verették” hajókkal a vizet, hogy a mozgás hatására felemelkedjen a holttest, bár az utolsó pillanatig bíztak benne, a hozzátartozókkal együtt, talán van még remény…

– Mindent megtettünk, hogy megtaláljuk a gyermekeket, szinte mindennap kint voltunk, más mentőcsoportokkal és vízirendőrökkel. Szonárral, keresőkutyával kutattuk át a folyót a felszínen és a víz alatt is. Minden bizonnyal az átvonuló kisebb árhullám miatt módosult sodrásirány hozta végül felszínre a leakadt testet, s vitte az ukrajnai oldalra – vélekedett Szabó Csaba, és őszinte részvétét, együttérzését fejezte ki a gyermekek családjának, akikkel a kutatás ideje alatt állandó kapcsolatban voltak.

– A folyót tisztelni kell és betartani a szabályokat, hiszen a munkánk során látjuk, tapasztaljuk, vannak, akiket csak évekkel később, másokat „soha nem ad vissza a folyó”.

Családtagnak kell azonosítani

– Az ismeretlen holttest azonosítása folyamatban van – tájékoztatta lapunkat Fehérvári Marietta, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Információink szerint az ilyen tragédiáknál az a következő lépés, hogy egy közeli hozzátartozó kiutazik Ukrajnába és nyilatkozik arról, hogy felismeri-e a családtagját. Ebben segíthetnek az egyedi ismertetőjegyek, baleset, műtét után maradt hegek, vagy a ruházat. Amennyiben az azonosítás sikerrel jár, akkor a szükséges hatósági engedélyek birtokában történhet meg a holttest hazaszállítása, ez akár egy hét alatt is megtörténhet. A család anyagi támogatásra a kiutazással és egyéb felmerülő költségekkel kapcsolatban csak a helyi önkormányzattól számíthat.

KM


Benk, Ukrajna – Két hét után, Ukrajnában találhatták meg annak a 15 éves fiúnak a holttestét, aki öccsével még augusztus elsején tűnt el a Tiszában Benknél. A 12 éves kisfiút 2 nappal később találták meg, bátyját azonban tegnapig keresték. Turisták találtak rá. Még nem tudták azonosítani a gyermeket, de a vízimentők szerint, szinte biztos, hogy a két hete eltűnt kisfiút sodorta partra a víz – derült ki az rtl.hu riportjából.

Benk – Az örvény közepén, hétméteres mélységben is keresték a testvéreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában