Helyi közélet

2016.08.23. 12:08

Zuhogó eső, táncos jókedv, fékhiba

Nyíregyháza - Élményekkel gazdagon tért haza Oleckóból a Nyírség Táncegyüttes.

Nyíregyháza - Élményekkel gazdagon tért haza Oleckóból a Nyírség Táncegyüttes.

Lengyelország egyik kedvelt söre a Żywiec. A sörgyárat még 1852-ben alapította a Habsburg-család az akkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó, galíciai városban, Żywiecben. A márkajel miatt a magyar fogyasztók „táncos sörként” ismerik. Sörre bor: Polak, wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, azaz Lengyel, magyar, két jó barát, együtt harcol, s issza borát. A két rokon nép képviselői nemrég tovább mélyítették a barátságot a rangos, tradicionális folklórfesztivál keretében. A Nyírség Táncegyüttes az észak-lengyelországi Oleckóban tizenkilencedszer megrendezett rendezvény kedvéért összesen 1900 kilométert tett meg autóbusszal – de megérte a fáradozás!

– A kifejezetten tetszetős, tóparti kisvárosban rendkívüli kedvességgel fogadtak bennünket – kezdte élménybeszámolóját Demarcsek György, a táncegyüttes karizmatikus vezetője. – Egy lengyel, egy szerb-magyar, egy román és egy szlovén együttes társaságában igazi, hamisítatlan kelet-európai néptánctalálkozón vehettünk részt. A két 40 perces műsorban a Silvatica Zenekar muzsikájára a Kárpát-medence legszebb táncaiból válogattunk, és a kisváros óriási főterén összegyűlt, szép számú közönség lelkes tapsviharral fejezte ki tetszését a nyíregyháziak virtuóz táncai láttán.

A műsorok utáni ismerkedési esteken hamar megtalálták a közös hangot és a motívumokat a táncosok. A minden nap zuhogó eső ellenére a fesztivál hangulata végig kitűnő volt. A szerb táncokat táncoló budapesti magyar csoporttal áttáncolt búcsúest után a varsói kiránduláson a lengyel főváros óvárosának nevezetességeivel ismerkedhettek meg.

– Nem csak az ottlét feledhetetlen, hanem a hazaút is: a sátoraljaújhelyi Volán buszjavító műhelyét is meglátogatta a társulat a zajos fékhiba miatt. Szerencsére sikerült viszonylag gyorsan megoldani a problémát, és élményekkel gazdagon tértünk haza – említette Demarcsek György.

Sportparadicsom ingyen

A társulat regenerálódásáról és szabadidejének hasznos eltöltéséről is gondoskodtak a szervezők: minden nap ingyenesen a csoport rendelkezésére állt a kisváros hatalmas szabadidőközpontja, amelyben uszoda, víziröplabda, jakuzzi, mászófal, squashpálya és még sok más sportolási lehetőség volt, a tavon pedig kajakozni lehetett napestig.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában