Helyi közélet

2016.09.24. 16:21

A kurucok utódai is tisztelik, szeretik a szilvát

Tarpa - Egy igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mely magában rejti az igényességet, a jobbra törekvést, legyen szó a gyümölcsös kertek gondozásáról vagy a termés feldolgozásáról.

Tarpa - Egy igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mely magában rejti az igényességet, a jobbra törekvést, legyen szó a gyümölcsös kertek gondozásáról vagy a termés feldolgozásáról.

Hagyomány, kultúra, gasztronómia, s maga a történelem szólít meg bennünket, ha egy ízletes szilvás ételt vagy egy tiszta, nemes szilva pálinkát kóstolhatunk meg – nyitotta meg e szavakkal szombaton a XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapokat Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Tarpán.

– A pálinkát először 1437-ben említik, akkor még égetett borként, de az 1600-as évektől már a ma is ismert nevén szerepel a leiratokban – méltatta „Az új pálinka ünnepe” címmel is jegyzett rendezvényt dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője. Beszélt Tarpa vonzerejéről, elismeréssel szólt arról, hogy a településen élők milyen elkötelezettséggel őrzik a történelmi és kulturális örökséget. Ezen értékek óvása mellett is hitet kell tenni egy hét múlva – jegyezte meg a képviselő.

– Szívesen látott vendégek előtt mindig szélesre tárjuk a kapuinkat. A hagyományaink ápolását a közösségteremtés egyik legfontosabb lehetőségének tekintjük, akár történelmi elődeinkre: Rákóczi Ferencre, Esze Tamásra emlékezünk, akár tájjellegű ételeinket, italainkat kínáljuk – invitált mindenkit a standokhoz vagy épp a színpad elé Szécsi Szabolcs polgármester.

Az ünnep elmaradhatatlan részeként a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend minősítette az új pálinkákat, átadta a pálinkaverseny díjait, és új lovagtársat fogadott soraiba.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában