Helyi közélet

2016.09.17. 15:12

Kiskertünk mint energiaforrás

Cardiff - Többé nem csak álom az energiatermelés a kiskerti fűnyesedékből.

Cardiff - Többé nem csak álom az energiatermelés a kiskerti fűnyesedékből.

A fűnyesedék gazdaságos és megújuló energiaforrás lehet, elég hozzá napfény és egy filléres katalizátor – számolt be róla az origo.hu.

A Cardiffi Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kidolgozniuk a módszert, amellyel jelentős mennyiségű hidrogént lehet kivonni a fűnyesedékből. Ez óriási lehetőséget nyit a megújulóenergia-iparágban, a hidrogénnek ugyanis nagy az energiatartalma, és égetése során nem szabadulnak fel mérgező vagy üvegházhatású gázok, hanem víz keletkezik.

Működik nikkellel is

A lehetséges hidrogénforrások legjobbjai közé tartozik a cellulóz. Ez képezi a növények vázanyagát, vagyis meglehetősen sok áll belőle rendelkezésre a Földön.

A walesi kutatócsoport megvizsgálta annak lehetőségét, miként lehetne hidrogént kivonni a cellulózból pusztán a napfény ereje és egy egyszerű katalizátor segítségével – utóbbinak fel kell gyorsítania a folyamatot anélkül, hogy fölemésztődne közben. A fotokatalízisnek nevezett folyamat során a napfény aktiválja a katalizátort, így az kezdi el hidrogénné bontani a cellulózt. A kutatók többféle katalizátort próbáltak ki, és kiderült, hogy a drága és környezetszennyező módon bányászott arany-, platina- és palládiumkatalizátorhoz képest gyakori előfordulású, olcsón beszerezhető nikkel éppoly megfelelően működik.

A kutatócsapat végigpróbálta a katalizátorokat a fűnyesedékkel, félóránként ellen­őrizték, mennyi hidrogén keletkezett a folyamat során. A legjobb hatásfokot a palládiummal és a platinával sikerült elérni, de az aranykatalizátorhoz hasonló hidrogénmennyiség kinyerhető nikkellel is, bár némileg hosszabb idő alatt.

– Bebizonyítottuk, hogy a módszer nikkellel és átlagos kiskerti fűnyesedékkel is működik – összegzett Michael Bowker, a Cardiffi Egyetem Katalízis Intézetének professzora, a kísérlet vezetője.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában