Helyi közélet

2016.09.08. 18:05

Mi történt Érpatakon? - „Ránk uszította a közmunkásokat”

Érpatak - Ahogy már beszámoltunk, keddi ülésén 4:3 arányban feloszlatta magát az érpataki képviselő-testület. Az esetről és előzményeiről Orosz Mihály Zoltán szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be. Szerettük volna megszólaltatni a másik oldalt is.

Érpatak - Ahogy már beszámoltunk, keddi ülésén 4:3 arányban feloszlatta magát az érpataki képviselő-testület. Az esetről és előzményeiről Orosz Mihály Zoltán szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be. Szerettük volna megszólaltatni a másik oldalt is.– Orosz Mihály Zoltán a testületi ülésre behívott körülbelül harminc közmunkást. Gyakorlatilag ránk uszította őket.

A zárszámadást megtagadó érpataki képviselők véleményét Gagna János tolmácsolta.

– Az egész hercehurca azzal kezdődött, hogy azt kértük Orosz Mihály Zoltántól, írásban, számlamásolatokkal alátámasztva, részletesen számoljon el a kiadásokkal. Ezt nem tette meg, pedig jelentős összegekről van szó: a zárszámadás szerint 74 millió forint ment el dologi, 9 millió forint egyéb kiadásokra. Aggályosnak találtuk, hogy két év alatt négyről nyolcmillióra emelkedett a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás támogatása, emellett 2012-ben az önkormányzat 15 millió forint kölcsönt adott az Érpatakért Nonprofit Kft.-nek a polgármesteri hivatal felújítására. Utófinanszírozású volt a pályázat, elvileg a munkálatok befejezésével visszautalták a pénzt, de a polgármester nem tud ezzel sem elszámolni. Ezek tükrében nem fogadtuk el a zárszámadást – sorolta Gagna János, a feloszlott érpataki testület képviselője, aki három másik társa nevében szerette volna tisztázni, mik vezettek a keddi döntésig.

Sírtak, kiabáltak az emberek

– Tudtuk, hogy inkasszót tesznek így az önkormányzat számlájára, ezért személyesen mentünk be a Magyar Államkincstárba. A kormányhivatal mellett ők is levélben utasították Orosz Mihály Zoltánt, hogy a béreket és a járulékokat a főszámláról tegye át egy alszámlára, így akadály nélkül kiutalhatja a közfoglalkoztatottak bérét. Ennek nem tett eleget a polgármester, ezért nem tudta kifizetni az embereket, akik természetesen kétségbe estek.

– A keddi testületi ülésre behívott harminc közmunkást, akiket gyakorlatilag ránk uszított. Sírtak, kiabáltak, hogy nincs miből enni adni a családjuknak. Nem bírtam hallgatni, azt mondtam, ebből elég, beteszem a hurokba a fejem, elfogadva azt, hogy a település pénze nyomtalanul elúszik, csak hogy a dolgozók megkapják a bérüket.

Gagna János megerősítette: Orosz Mihály Zoltán szorgalmazta, hogy oszlassa fel magát a képviselő-testület.

– Már hónapokkal korábban hangoztatta, hogy nem tud velünk dolgozni. Valószínűleg azért, mert nem bólogattunk neki, ellent merünk mondani, azért vagyunk most hazaárulók, akik csődbe akarják taszítani a községet. Mi nem a havi bruttó 10 ezer forintos tiszteletdíjért dolgozunk, Érpatak és az itt élők mellett állunk, az emberek érdekeit akarjuk képviselni és a fejlődést szorgalmazni.


Érpatak - Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester szerdán délután rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze.

Érpatak - Feloszlatta magát Érpatak képviselő-testülete keddi ülésén, ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben időközi polgármester- és képviselő-választást kell tartani - közölte a település Bökönnyel közös önkormányzati hivatalának jegyzője szerdán az MTI-vel. A község független polgármestere szerint egyes képviselők együttműködésének hiánya csődközeli helyzethez vezetett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában