Helyi közélet

2016.09.22. 15:14

Mozduljunk meg a szívünkért Kisvárdán 24–én, szombaton

Kisvárda - A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

Kisvárda - A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

Kisvárda Város Önkormányzata és a Felső–Szabolcsi Kórház Kisvárda, együttműködése is ezt a célt szolgája. A városban első alkalommal rendezik meg a világnaphoz, kapcsolódó, ingyenes városi programot, szombaton 24–én a Sétáló utcában délelőtt tíz órától. A nap programjával a szervezők és rendezők célja, hogy az életmódváltás népszerűsítése hitelesen, megalapozottan, közérthetően. A családok minden tagjának aktívan tennie kell szívük egészségének megőrzése érdekében. A szív– és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne, a több mozgás mellett a rendszeres szűrővizsgálatokkal, valamint az egészségesebb életmóddal.

Mozgáshiányos– stresszes élet

Az országos programok szervezői az idén elsősorban a mozgás egészségmegőrző szerepére kívánják felhívni a figyelmet, erősítve azt a hitvallást, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. A szív– és érrendszeri panaszok évről–évre több embert érintenek Magyarországon, a magas vérnyomás pedig már egyre gyakrabban fiatal korban is jelentkezik. Ezt bizonyítják a Felső–Szabolcsi Kórház szakrendelésein –kardiológia, belgyógyászat, diabetes– megjelenők nagy száma. A szívinfarktus az egyik leggyakoribb halálozási ok világszerte, Magyarországon minden második ember haláláért a szív és érrendszeri betegségek felelősek. A veszélyeztetett csoportba tartoznak a 45 év felettiek, túlsúlyosak, cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedők, a dohányzók. A rendszertelen, egészségtelen étkezés, a sok stressz, a mozgás hiánya mind befolyásolják szívünk működését. Rendszeres napi testmozgással és helyes étrenddel viszont szívünk is tovább marad fiatal.

Előadások, futás az egészségért, frissítő maszázs

A délelőtt tíz órakor kezdődő program résztvevőit Leleszi Tibor a város polgármestere és Hegyi Henrik D., a Felső–Szabolcsi Kórház főigazgatója köszönti. A köszöntőket követően Lippai Zsolt vezetésével egy egészségért való futáson vesznek részt a megjelentek, amit gimnasztikai gyakorlat követ Tamásné Izsipi Ágnes vezetésével. A szív betegségeiről tartanak előadást a kórház orvosai. Dr. Papp István Gyula gyermek főorvos, Dr. Szűcs Judit kardiológus főorvos valamint Dr. Száldobágyi Enikő főorvos. Az előadások közben a Nyitnikék óvodásainak előadása, újraélesztési bemutató, valamint az egészséges táplálkozásról lesznek tanácsadással egybekötött bemutatók. A „Szívünkért” elnevezéssel a résztvevőket sorversenyre invitálják a rendezők. De felteszik a kérdést is, hogy „Te mit tennél az egészségedért?”

Egy kis szórakozás is frissíti a résztvevőket, Czibi Norbert a Rising Star tehetségkutató műsor második helyezettje szórakoztatja a megjelenteket. A gyerekeknek ugráló vár része a napim programnak. A nap programjában vércukorszínt és BMI indexmérések s tanácsadás is várja az egészségesebb életmódért tenni akaró résztvevőket.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában