Helyi közélet

2016.09.29. 13:09

Népmese-konferenciát tartanak Nyíregyházán és Beregszászon

Nyíregyháza - Szakmai előadásokat és mesemondó versenyt is rendeznek a kétnapos, csütörtökön kezdődött 12. országos népmese-konferencián Nyíregyházán és a kárpátaljai Beregszászon.

Nyíregyháza - Szakmai előadásokat és mesemondó versenyt is rendeznek a kétnapos, csütörtökön kezdődött 12. országos népmese-konferencián Nyíregyházán és a kárpátaljai Beregszászon.

A népmese napjának alkalmából megrendezett programsorozat a nyíregyházi plenáris előadásokkal kezdődött, amelyen néprajz- és mesekutatók értekeznek többek között a népmesemondás eddigi történetéről, a mese közösségteremtési lehetőségeiről és pedagógiai értékeiről. Beregszászon ebben az időpontban mesedélutánt és mesemondó versenyt tartanak.

Pénteken a kárpátaljai város a II. Rákóczi Ferenc Főiskoláján felavatják a mese-kutat, bemutatkoznak a mesemondó verseny győztesei, lesz bábelőadás és az érdeklődők megismerkedhetnek a térség élőszájhagyomány útján terjedő népmeséivel is.

A magyar népmese napját Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik. 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, miszerint szeptember 30-át a mesemondó munkássága előtti tisztelgésül a népmese napjaként ünnepeljék.

E napot első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg azzal a céllal, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A magyar népmese napján évente több száz intézmény és szervezet vesz részt saját szervezésű programokkal Magyarországon és a határon túl egyaránt.

- MTI -


Nyíregyháza - Mesemondó és -felolvasó napot rendeznek Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án 9 és 18 óra között a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában