Helyi közélet

2016.09.19. 13:32

Párját ritkító kerékpáros kaland 150 éves velocipéddel

Nyíregyháza, Vásárosnamény - A BeregFest Bike Tour során Nyíregyházát és Vásárosnaményt is útba ejtik.

Nyíregyháza, Vásárosnamény - A BeregFest Bike Tour során Nyíregyházát és Vásárosnaményt is útba ejtik.

Hídvégi-Üstös Pál újabb küldetésre készül, mely során azt hirdeti, hogy Ukrajnának az Európai Unióban a helye. A közeledésben fontos szerepet játszik Magyarország és a kárpátaljai Beregszász. Ezért aztán a BeregFest Bike Tour program keretében két kerékpáros csapat indul útra, hogy a két ország fővárosából tekerve egyszerre érkezzen meg a Mindenkit Hazaváró szeptember 23-i rendezvényre, Beregszászra.

A magyar-ukrán együttműködésben meghatározó szerepet vállaló kárpátaljai város, Beregszász nem csak a magyar nyelvű oktatásban és a nemzetek közötti barátság ápolásában jár elöl. Hozzá szeretetnének járulni, hogy Ukrajna minél közelebb kerüljön az EU-hoz.

– A törekvés jelképeként a nagyszabású kerékpáros megmozdulás - említette Péter Csaba, a szervező KárpátHáz Alapítvány kuratóriumi elnöke. Megemlítette: a bringásokat a túra fővédnökei (Grezsa István kormánybiztos és dr. Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet) indítják útjukra.

A túra célja, hogy felkeressék Beregszász 6 testvérvárosát, Gödöllőt, Hatvant, Kiskörét, Tiszaújvárost, Nyíregyházát és Vásárosnaményt, ahol a kerékpárosok személyesen adják át a város meghívóját a „Mindenkit Hazaváró” rendezvényre. A magyar kerékpáros csapatot Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete vezeti, aki a 150 éves velocipéd nyergében teszi meg a 400 kilométeres táv nagy részét. Csatlakozik hozzá többek között Katyó, alias Takár Károly aknaszlatinai óbányász és Dezső Sándor hódmezővásárhelyi triatlonista is. A csapathoz csatlakozhatnak a Kárpátaljáért tenni akaró kerékpárosok.

Röntgengép a kórháznak

A kerékpártúra szervezője a Kárpát Ház Alapítvány, Beregszász önkormányzata és a Kalandakadémia Egyesület. Támogatói a Watt sportitallal az energiát is biztosító BUSZESZ, illetve a kárpátaljai Cotnar vállalat. Magyarországi partnerei pedig a Csepel Kerékpár és a Kelet Trans 2000 Kft. A Kalandakadémia Egyesület, a gyártó Control X-Medical Kft., valamint a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából egy 6 millió forint értékű röntgengépet ad át a túra végén a Beregszászi Kórháznak.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában