Helyi közélet

2016.09.23. 15:08

Társadalmi pillanatfelvétel

Nyíregyháza - Senki sem lesz beazonosítható az összeírás során.

Nyíregyháza - Senki sem lesz beazonosítható az összeírás során.

Az idei mikrocenzus abban is eltér a korábbiaktól, hogy a népesség-összeírások történetében ez lesz az első alkalom, hogy az adatfelvétel kizárólag elektronikus úton történik – mondta Malakucziné Póka Mária.

– Október 1–9. között lesz lehetőség arra, hogy az érintettek interneten küldjék el válaszaikat – az ehhez szükség kódot az értesítés tartalmazza, az adatok pedig zárt rendszerbe kerülnek, biztosítva a válaszadók anonimitását. Ezt követően, október 10–31. között számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik az online kérdőívet nem töltötték ki, a válaszokat pedig laptopon és tableten rögzítik. A mikrocenzus során a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiemelt figyelmet fordít az adatok védelmére, a kérdőíveken nem szerepel a válaszadó neve, így senki sem lesz beazonosítható.

Kiegészítő kérdéssorok

– A mikrocenzusnak köszönhetően a hivatal friss adatokhoz jut a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, családi állapot, iskolai végzettség, nemzetiség és más demográfiai mutatók alapján, de részletes képet kapnak a háztartások és a lakásállomány főbb adatairól is. Újdonság, hogy a hagyományos személyi és lakáskérdőíveken túl kiegészítő kérdéssorok megválaszolására is kérik az adatszolgáltatókat, akiket egyébként véletlenszerűen választottak ki.

A társadalom rétegződésére, az egyes foglalkozások presztízsére, a saját jólétünkre, az egészségügyi problémából fakadó akadályozottságra és a nemzetközi vándorlásra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes, ám fontos, hiszen a tízévenkénti népszámlálás nem ad lehetőséget ezen információk begyűjtésére – hangzott el.

Megyénkben közel 23 ezer háztartást érint az összeírás (ebből 3400 a nyíregyházi járásban található), az adatfelvételt Szabolcs-Szatmár-Beregben 184 összeíró végzi. Az első eredmények várhatóan a jövő év májusára lesznek elérhetőek – a korábbiaknál jóval hamarabb juthatunk hozzá az információkhoz. Kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha valaki nem akar válaszolni a kérdésekre, a főosztályvezető azt mondta, inkább többször visszamennek egy-egy helyre, és végül mindig sikerül meggyőzni az állampolgárokat arról, hogy válaszaik fontosak, és hogy részvételük a társadalmi felelősségvállalás része.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában