Helyi közélet

2016.09.14. 17:51

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Nyíregyháza - A gyermekek zenei nevelését már a születésük előtt kilenc hónappal el kell kezdeni – mondta egykoron Kodály Zoltán.

Nyíregyháza - A gyermekek zenei nevelését már a születésük előtt kilenc hónappal el kell kezdeni – mondta egykoron Kodály Zoltán. A személyiség sokoldalú fejlesztését, így a zenei nevelését is a megszületés után azonnal folytatni kell, és ezt segítik hazánkban az úgynevezett Ringató foglalkozások.

Várandós mamák, nagyszülők

Szeptember 23-án 10 órától Nyíregyházán, a megyei könyvtárban egy bemutatórendezvény keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők ennek a zenei foglalkozásnak a lényegével.

– Elsősorban a 0–3 éves korú gyermekek számára van ez a program, de eljöhetnek azok a várandós mamák, anyukák, apukák és nagyszülők is, akik szívesen énekelnek, játszanak együtt az ilyen korú kicsinyekkel. A cél, hogy ráébressze a szülőket, nagyszülőket a közös éneklés örömére, az éneklés adta élmény felfedezésére. Az éneklésen van ugyanis a hangsúly, mint ahogy a Kodály-módszer központja is az ének – tájékoztatta lapunkat a Nyíregyházán élő Ferenczné Endresz Klára pedagógus, a nemsokára elkezdődő foglalkozássorozat vezetője.

A nyűgös baba is megnyugszik

A Ringató országos zenei nevelési program kidolgozása Gállné Gróh Ilona nevéhez kötődik, és ő vezeti azokat a tanfolyamokat is, amelyeken a leendő foglalkozásvezetők elsajátítják a Ringató-módszert. Ferenczné Endresz Klára elvégezte Budapesten ezt a tanfolyamot, és a bemutatófoglalkozás után keddenként 10 órakor várja majd az apróságokat a Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtárban, ahol szívesen fogadták és támogatják a kezdeményezést.

– A bemutatófoglalkozásra eljön Gállné Gróh Ilona is, együtt tartjuk ezt a 30 percesre tervezett programot. Lényege, hogy csupán az énekhanggal hassunk a gyermekekre és a szüleikre. Szerencsére nagyon sok gyermekdal, mondóka, döcögtető versike van, amelyek felkeltik a kicsik figyelmét. Az egyszerű, ritmikus döcögtetők, huncutkodók a zenei nevelés alapkövei, és a nyűgös kicsiket is megnyugtatják. Kezdetben ugyan még nem tudják felfogni, hogy mit is mondunk nekik, de a ritmust, a döcögtetést élvezni fogják. Amikor meg a gyermek nagyobb lesz, elkezd figyelni a szavak jelentésére is, és a mondóka szövege is érdekessé válik. Gondoljunk csak a Hóc-hóc katonára vagy a Csicseri borsóra – magyarázta Ferenczné Endresz Klára. – Miközben énekelünk és játszunk, a gyermekek ízlelgethetik a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit, először találkozva a magyar kultúrával. A Ringató egy varázslatos eszköz ahhoz, hogy formálja a gyermekek személyiségét.

KM-MML


Mintát adni a felnőtteknek

– Bár minden foglalkozásvezető rendelkezik hangszertudással, a foglalkozásokon nem a hangszerhasználaton van a hangsúly, hanem mint említettem, a közös éneklésen. A foglalkozások célja, hogy mintát adjon a szülőknek a zenei neveléshez, kedvet ébresszen az énekléshez, a résztvevők ismerjék meg gazdag népdalkincsünket, őrizzék meg a népzenei hagyományainkat. Ugyanakkor nem csak magyar dalok csendülnek fel, megismertetjük őket más népek dalaival, sőt még versekkel is. Ne felejtsük el, hogy a zene segíti az anya–gyermek közötti kapcsolat, kötődés elmélyítését – tette hozzá Ferenczné Endresz Klára.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában