Helyi közélet

2016.09.24. 12:56

Világnap: a szívünk egészsége a tét

Nyíregyháza - Szűrésekkel és tanácsadással várják az érdeklődőket vasárnap.

Nyíregyháza - Szűrésekkel és tanácsadással várják az érdeklődőket vasárnap.

– Szív- és érrendszeri betegségekben annyian halnak meg Magyarországon, mint amennyien a többi halálozási ok miatt összesen, egészséges életmóddal és odafigyeléssel azonban sok tragédia megelőzhető lenne – mondta az esemény pénteki sajtótájékoztatóján dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Tetőtől talpig okozhat bajt

– A szűrések életet menthetnek, és fontos lenne, hogy ne csak az idősebb korosztály tagjai, de a középkorúak, sőt a fiatalabbak is gondoljanak a prevencióra, hiszen minél korábban tudjuk elkezdeni a célzott kezeléseket, annál hatékonyabbak lehetünk – mondta el dr. Diószeghy Péter, a neurológiai osztály osztályvezető főorvosa.

– A világnap célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra: az egészségüket csak tudatosan, magukra figyelve őrizhetik meg, és hogy ebben a szűréseknek is kiemelt szerepük van – mondta el prof. dr. Polgár Péter, a III. Belgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa, hozzátéve: a szív és az ér problémái tetőtől talpig okozhatnak bajt.

A nyíregyházi esemény a kórház és az alapellátási igazgatóság együttműködésében valósul meg, hiszen mint elhangzott, így érhetik el a lehető legtöbb embert. – Célzott rendezvényeinken a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, és ennek kézzelfogható eredményei is vannak – mondta ez utóbbi szervezet szakmai igazgatóhelyettese, Bákányné Mikó Zita.

A tájékoztatón megtudtuk: tavaly mintegy 800–900-an vettek részt a szív világnapi szűréseken. Minden tizedik esetben a helyszínen derült ki, hogy valakinek magas a vérnyomása, vagy hogy cukorbeteg, egy résztvevőt pedig azonnal kórházba kellett szállítani, olyan súlyos állapotban volt.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában