Helyi közélet

2016.09.18. 21:38

Világot hódító topánok

Nyíregyháza - Kiderült, miért vette le Linda a tévésorozatban akció előtt a klumpáját.

Nyíregyháza - Kiderült, miért vette le Linda a tévésorozatban akció előtt a klumpáját.

Az 1900-as években több olyan cipőmodellt terveztek, amely ma is megtalálható az üzletek polcain.

A klumpákat és fapapucsokat már a középkorban is viselték a munkások és a földművesek, ugyanis a magas talp megvédte a lábat a hidegtől, a nedvességtől és a sérüléstől. A XX. század második felében divattá vált papucsot bőr felsőrésszel látták el, de gumiból is készítenek már klumpákat. Népszerűek és hasznosak, hisz akár védekezni is lehet velük: a ’80-as évek népszerű tévésorozatában Linda azért is vette le minden összetűzésnél a klumpáját, nehogy túl nagy kárt tegyen ellenfelében.

Tradíció és divathóbort

A teniszcipő korai változata vászon és vulkanizált gumi fúziójából született Angliában, az 1830-as években. A kezdetben leginkább strandon viselt darab felsőrészét T-alakú szíjjal és csattal rögzítették. A sneaker, azaz „settenkedő” elnevezést 1917-ben kezdték el használni, mert lényegesen halkabb volt benne járni, mint a hagyományos bőrcipőkben.

A lábujjközös papucs 1962-ben indult világhódító útjára. A tradicionális japán szandál mintájára készült lábbeli nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Mára a flip-flop az egyik legnépszerűbb viseletté vált: az egész világon elérhetőek a szivárvány minden színében pompázó modellek.

Ki ne emlékezne az 1970-es években népszerűvé vált éktalpú és platform cipőkre, csizmákra? A „holdjárókat” előszeretettel hordták a század végén divatos, énekes és zenei formációk női tagjai is. A népszerűsítés olyannyira jól sikerült, hogy néhány évente újra megjelennek a magazinokban és a boltok polcain.

Az 1960-as években a kényelem és az egészséges lábak a magas sarkak áldozatai lettek. Ennek ellenére még ma is töretlen ezeknek a hegyes orrú lábbeliknek a népszerűsége, sokan egyenesen a nőiesség egyik szimbólumának tartják a stilettót.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában