Helyi közélet

2016.10.08. 14:31

A kendő a legjobb ülőke a házban

Nyíregyháza - Nem egy könnyen múló divathóbortról van szó, a babahordozás e módjának nagyon is megvan a létjogosultsága.

Nyíregyháza - Nem egy könnyen múló divathóbortról van szó, a babahordozás e módjának nagyon is megvan a létjogosultsága.

Időnként már a csapból is az folyik, hogy a filmsztárok hányféle mutatós babahordozókban hurcolják a gyermekeiket. Mindezzel nem csak világméretű divatot teremtettek, de – helytelenül viselve az eszközöket – ross­z mintákkal is szolgáltak. Nyilván sok magyar kismama sincs tisztában vele, hogy nem jó, ha a gyermek előre néz, éppen fordítva a kívánatoshoz képest. Ám a „válaszkész” szülői nevelés és gondozás gyakran még ettől is bonyolultabb.

A kendő orvosi szempontból is hasznos.

Hockné Dobos Adrienn

Van mit megtanulni

Merthogy többféle kendőkötési technika létezik, s az sem mindegy, milyen a legpraktikusabb hordozóeszköz, ami a finom gyapjúból szőttől, a karikáson át a csatosig sokféle lehet. S mindezt tovább bonyolítja, hogy éppen milyen korú, s mennyire mozgékony gyermeket tart biztonságosan. Minderre egy férfi azt mondaná: jöjjenek inkább a nyakkendők! Pedig előbb-utóbb nekik is el kell sajátítaniuk a fogásokat, ha gondos apák szeretnének lenni.

Valójában tehát nem egy könnyen múló divathóbortról van szó, a babahordozás ebbéli módjának nagyon is megvan a létjogosultsága, s ha valaki meg akarja tanulni a helyes technikákat, a szabolcsi megyeszékhelyen is könnyen segítőkre talál a klubok vezetőiben és tapasztaltabb tagjaiban.

S hogy miért érdemes ilyen klubba járni? Horváth-Áncsán Noémi, a Nyíregyházi Babaklub megbízott vezetője, babahordozó-tanácsadó azt mondja, azok a szülők, s anyák, akik hozzájuk hordják a gyermeküket, erős közösséget, biztos hátteret tudnak nyújtani a babáiknak, ami segíti őket a szocializációban. S hogy mindenki jól érezze magát, gyakran hívnak a Geduly utcába szakértőket, pszichológusokat, s babahordozási tanácsadókat.

– Amikor Balázs bekerül a hordozóba, szinte azonnal megnyugszik, mert érzékeli a jelenlétemet – ezekről az élményekről már a rendszeresen kendőt használó Sárosi Pápai Szilvia mesélt lapunknak. – A fiam most is aludna, ha nem szundított volna otthon egy nagyot. Senki ne gondolja, hogy mindez megterheli a hátat, könnyebb ebben tartani a babát. Nemrég, egy családi napon 6–8 órát töltöttünk el így a kisfiammal, egyszer vettem csak le etetni, bepelenkázni, s gyakorlatilag átaludta az egész napot, ami azért is jelentett könnyebbséget, mert a másik kettőről is tudtam közben gondoskodni – mesélte a háromgyermekes anyuka, aki a babaklubban tanulta meg a megfelelő kötéstechnikát.

Latin tánc babával

S hogy a szervezett gondoskodás a kisgyermekesekről még teljesebb legyen, immár hetedik alkalommal rendeznek Nemzetközi Babahordozó Hetet, melynek programjai október 14-éig várják az érdeklődőket. A bázis 9 és 13 óra között a Nyíregyházi Babaklub, valamint a TESCO-s pályázatban elnyert 400 ezer forintból létrehozott, ház melletti veteményes, de a jövő héten ellátogatnak a Csodaszertárba is. S nemcsak Nyíregyházáról, de Újfehértóról, Kisvárdáról, Nyírbátorból, Nagyhalászból is várnak családokat. Aki a belvárosi bevásárlóközpontban sétálgat ma, ne lepődjön meg, ha több babahordozós édesanyát is lát, akik egy váratlan pillanatban formációba rendeződnek, s táncra perdülnek. A „szambaba” koreográfiáját Tőzsér Tünde egykori versenytáncos találta ki, s az akciót úgy tervezte meg, hogy a nem túl vad latinos mozdulatokat a kicsik is élvezzék.

A kötött csípőnek is jó

Hockné Dobos Adrienn, a Nyíregyházi Babaváró Klub vezetője a saját tapasztalatait is át tudja adni, mivel a kislánya, Sára az első perctől vele volt a klubban, s 6. hét letelte után rendszeresen hordozta is. – Régen gyorsan elterjedt a kenguru, viszont ortopédiai szempontból – merthogy lelógnak a lábak – az eszköz nagyon egészségtelen. Ezzel szemben a kendő orvosi szempontból is rendkívül hasznos. Az én lányom kötött csípővel született, s betétes rugdalózót kellett volna viselnie, de mivel a kendőben megfelelő pozícióba került, a csípő szabad mozgása is helyreállt, amit 3 hónaposan a kontrollvizsgálat szépen igazolt.

S hogy a megfelelő eszközök hogyan szerezhetők be? Sajnos jobbára külföldről, mivel speciális a szövésük, minőségi az anyaguk, s nem helyettesíthetők mondjuk egy lepedővel. S mivel egy hosszú kendőben három réteg tartja a babát, így kiesni sem tud.


Nemzetközi Babahordozó Hét 2016

Egy 49 elemű színes programcsokorral várják a családokat, a kisgyermekeseket október 8–14. között a Nyíregyházi Babaklub és a Nyíregyházi Babaváró Klub szervezői.

A kínálatban lesz ringató, baba angol, zenebölcsi, fejlesztőjáték, babatorna, MediBall kínai eredetű labdajáték, s jó néhány szakember vezette ismeretterjesztő előadás. S mivel ide nemcsak anyák, de egyszersmind nők látogatnak el, a divatbemutató, s a sminkelési tanácsadás sem maradhat ki a kínálatból. Vasárnap tanyalátogatással, lovaglással, főzéssel egybekötött csapatépítő családi napot tartanak. A várandós kismamákra külön is gondoltak, ugyanis kelengyebemutatóval készültek, s dúlaasszonyt (afféle segítő a szülésnél), valamint szülésznőt is hívtak. A programsorozat végén tombolasorsolást tartanak, s a szponzoroknak köszönhetően valóban értékes díjak – hordozóeszközök, értékes könyvek, a háztartás kellékei – találnak majd gazdára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában