Helyi közélet

2016.10.13. 15:35

Elismert gyógyító életút - Dr. Füle Erzsébet 47 éve kezeli a megye fül-orr-gégészeti betegeit

Nyíregyháza - Hatalmas szakmai tudással, végtelen emberséggel gyógyító orvos, aki nagyon kemény, határozott, és nem ismer lehetetlen – így jellemezik kollégái, ismerősei dr. Füle Erzsébetet.

Nyíregyháza - Hatalmas szakmai tudással, végtelen emberséggel gyógyító orvos, aki nagyon kemény, határozott, és nem ismer lehetetlen – így jellemezik kollégái, ismerősei dr. Füle Erzsébetet. – Ezt vállalom – mondja a fül-orr-gégész főorvos, aki tősgyökeres fővárosiként került a megyébe. Nem volt tudatos a pályaválasztása, azért döntött az orvosi egyetem mellett, mert gyermekkori legjobb barátnője is oda készült.

Egyedül az országban

– A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1968-ban kaptam meg a diplomámat, majd egy évet az fővárosi István-kórházban töltöttem el, akkoriban két napot a szakrendelőben, hármat az osztályon voltunk – emlékszik vissza a kezdetekre. Ott dolgozott dr. Szócska János is, aki megpályázta a nyíregyházi kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetői posztját, s miután elnyerte, eljött a kórházból, és hozta magával a fiatalokat is, köztük Füle Erzsébetet.

– Korábban soha nem jártam Nyíregyházán, Budapesthez képest egy igazi kisvárosban szálltam le az állomáson, és fél órát vártam, amíg megérkezett a villamos. Az csak a belvárosig vitt, onnan gyalog mentem el a kórházig, ahol hangulatos volt a pavilonrendszerű kialakítás, a hatalmas fákkal kialakított parkok – mesél az első benyomásokról. Úgy tervezte, a szakvizsgáig marad a megyeszékhelyen – 47 éve gyógyítja a megyei embereket, tanítja a jövő fül-orr-gégész szakorvosait.

– Fiatal orvosgárda dolgozott az osztályon, akiket Szócska főorvos szakmai lelkesedése magával ragadott. Az osztály nem ideális körülmények és feltételek mellett működött, de nagyszerű közösség alakult ki, egyre több műtéttípust ismertünk meg, szakmailag gyorsan fejlődtünk – említi Füle Erzsébet, aki az országban nyolcadikként szakvizsgázott gyermek fül-orr-gégészetből, s kapta meg a gyermekrészleg vezetését. Arra a kérdésre, hogy mi a szakterületének a szépsége, azt válaszolja, nagyon nehéz terület, bonyolult az anatómiája, szerteágazóak a műtéti eljárások, mégis a kisgyerekkortól a felnőttkor végső határáig van lehetőség a betegek gyógyítására.

Amikor 1995-ben Szócska János nyugdíjba ment, megpályázta a posztot, előbb megbízott, majd kinevezett osztályvezető főorvos lett. Az országban egyedül ő vezetett nőként fül-orr-gégészeti osztályt, és lett megyei szakfőorvos.

Elért szakmai célok

Végre 1996-ban átköltözhettek az új épületbe, már jobb körülmények, kitűnő műtőrendszer állt a rendelkezésükre. A 2007-ig tartó osztályvezetése alatt, mely folytatása volt annak, amit elődje elkezdett, fej- és nyaksebészeti részleggel egészült ki az osztály, elindult a specializálódás, sok kollégája ráépített – gyermek fül-orr-gégészeti, audiológiai, foniátriai stb. – szakvizsgát tett, lézeres gégemegtartó műtétek indulhattak, tudományos konferenciákat szerveztek. Minden elérhető szakmai célt megvalósítottak az osztályon, majdnem mindent, amit az egyetemi klinikák.

Dr. Füle Erzsébet már nyugdíjas, ám vállalkozóként ma is gyógyít, naponta rendel a szakrendelőkben. Munkáját elismerték Semmelweis-díjjal, Pro Sanitate kitüntetéssel, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést, a világhírű gégészről elnevezett Réthi Aurél-díjat.

Imádja a romantikus Tiszát

– A meglepetések meglepetése, hogy a nyíregyházi közgyűlés életműdíjat adományozott nekem. Már nem számítottam elismerésre, megható és megtisztelő volt – mondja a legutóbbi kitüntetésről Füle Erzsébet, aki szabadidejében szívesen olvas, szeret utazni, úszni, síelni. Megszerette a megyét, az embereket, az egykori Duna-parti lány imádja a romantikus Tiszát, ahol nyaranta barátaival Tisza-túrákat tesz. Büszke arra, hogy a Jósa András Oktatókórház Fül-Orr-Gégészeti, Fej- és Nyaksebészeti Osztályán egy nagyon összetartó, betegcentrikus közösség alakult ki, ahol folyamatos a fejlődési lehetőség, és fiatal orvosok kiváló szakemberektől tanulhatják meg a szakma minden mozzanatát.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában