Helyi közélet

2016.10.11. 09:09

Ernelláék Nyíregyházán

Nyíregyháza - Nyíregyházán is vetítik a Karlovy Vary-ban díjnyertes alkotást, az Ernelláék Farkaséknál „lakásfilmet”.

Nyíregyháza - Nyíregyházán is vetítik a Karlovy Vary-ban díjnyertes alkotást, az Ernelláék Farkaséknál „lakásfilmet”.

Ezekben a napokban a legendás, 32. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon pereg a film. A pénteken kezdődött, tíznapos seregszemle a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett egyike a 15 A-kategóriás filmfesztiválnak.

Apropó, Karlovy Vary! Hajdu Szabolcs különleges munkája, az Ernelláék Farkaséknál nemcsak a legjobb filmnek járó Kristály Glóbuszt vitte haza, hanem Hajdut választották a legjobb színésznek is Csehországban.

Hétköznapiként hatnak

Az a pikáns, hogy a hatalmas siker egy szerény, alig hárommillió(!) forintból készült filmnek szól, amit a rendező a saját lakásában vett fel. Újabban a varsói filmünnepen is látható, Nyíregyházán pedig a Krúdy Art Mozi tűzte a műsorára.

A debreceni vetítés alkalmával Megyesi-Horváth Borbála, testvérlapunk, a Hajdú-Bihari Napló munkatársa faggatta a főszereplő-rendezőt, aki elmondta:

– Nagyon jólesett, amikor kifejtették: a legjobb színésznek járó díjat jelképesen adják az én kezembe, mindannyiunknak szól. Én is így érzem. A színészi játékon ügyködtünk a legeslegtöbbet, hogy emberi hangon szólaljanak meg a mondatok, hétköznapinak hassanak.

Abszurd eseményláncolat

A film végül egy év alatt elkészült. A csehországi fesztiválon utolsóként játszották, de a nemzetközi zsűri azt mondta, minden addigi benyomást felülírt.

Hajdu Szabolcs megjegyezte:

– Amikor új előadást készítünk, mindig fölteszem magamnak a kérdést, hogy mi a célunk azzal, hogy ezt emberek elé visszük. Erős motiváció lehet – különösen fiatalkorban –, hogy bebizonyítsuk a tehetségünket, szórakoztassunk vagy provokáljunk, de amikor az Ernelláék Farkaséknál című lakásszínházi előadás született, olyan, már-már abszurdnak mondható eseményláncolaton mentünk keresztül, hogy bennünk semmi ilyesmi nem volt. Rossz passz­ban voltunk. Úgy éreztük, arra van szükség, hogy egyszerűen csak beszéljünk arról, ami foglalkoztat minket, ami a hétköznapokban történik, amivel eltelik az életünk és amik valójában a legfontosabb kérdések a létben: a gyerekeinkkel, társunkkal, a testvéreinkkel, szüleinkkel, barátainkkal és magunkkal való viszonyunk, kommunikációnk – a férfi, a női szerepek bizonytalansága.

Kényszerű együttlét

Régi és új konfliktusok törnek felszínre Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjében, mikor két egymástól eltávolodott testvér családja hosszú idő után ismét találkozik: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, a közöttük feszülő ellentétekkel és saját magukkal is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában