Helyi közélet

2016.10.05. 14:31

Holland horgászok a szabolcsi vizeken

Kemecse - Egy hétig töltik megyénkben tanulmányaik gyakorlati idejét holland középiskolások.

Kemecse - Egy hétig töltik megyénkben tanulmányaik gyakorlati idejét holland középiskolások.

Zwolléből, 20 diák és 3 tanár érkezett a Groene Welle tanintézetből, köszönhetően a jó kapcsolatnak, amit a Lippai János Szakközépiskola és Szakiskolával ápolnak. A szerdai napon Kemecse határában, a Szabolcs Halászati KFT. egyik tavánál ismerkedtek a horgászattal. Csatlakozott hozzájuk az Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézményének Süni csoportja. Amint azt a holland diákok egyik tanárától, Roelof Schnuttól megtudtuk, a legnépszerűbb sportág Hollandiában a sporthorgászat. Amíg a focinak 1 millió igazolt játékosa van, a horgászok tábora 200 ezerrel nagyobb.

A horgászat sokmindenben eltér az ittenitől. Például a halakat zárt rendszerekben nevelik, és úgy telepítik ki a tavakba. Itt nagy tavak vannak, kint jóval kisebb vizeket hasznosítanak. Akinek van egy tava, azon horgásztat. Az is eltérés, hogy itt a kifogott zsákmányt elkészítik és megeszik, a hollandok lefotózzák, és azonnal visszaengedik a vízbe. Az oktatásnak nagyon fontos része a környezet védelme, amit a halak léte igazol, vagy cáfol. A diákok ide szeretnek leginkább gyakorlatra jönni, pedig kapcsolata van az iskolának Angliában, Franciaországban és Ausztriában is. A kapcsolatok ápolása érdekében csütörtök este a Lippai János iskolában holland estet rendeznek - zárta gondolatait Roelof Schnut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában