Helyi közélet

2016.10.11. 15:44

Ismerkedésből elköteleződés, Nyíregyházán is

Nyíregyháza - A közművelődési intézményekben nem öregemberek porolgatják a régi műtárgyakat.

Nyíregyháza - A közművelődési intézményekben nem öregemberek porolgatják a régi műtárgyakat.

– A mai elbutult világban fontos, hogy minél fiatalabb korban megszerettessük a gyerekekkel a múzeumok atmoszféráját, így felnőttként is szívesen látogatnak el ezekbe az intézményekbe. Egy-egy múzeumi óra talán többet érne, izgalmasabb, interaktívabb lenne, mint késő délutánig benn „hegyelni” az iskolában – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg dr. Bene János a múzeumpedagógiai tanévet hétfőn.

Megújulásra törekednek

A Jósa András Múzeum első embere egyúttal büszkén adta át a Múzeumbarát Iskola és Pedagógus elismeréseket – előbbivel a nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola, utóbbival Takács Angéla, a Göllesz Viktor-iskola tanára büszkélkedhet az idén.

– Nem titok: a közművelődési szakemberek hosszú évek óta azon munkálkodnak, hogy bebizonyítsák, a múzeumokban, gyűjteményekben nem öregemberek porolgatnak régi műtárgyakat. Nyitnunk kell az érdeklődők felé, ajánlókat kínálunk tanárok és diákok számára, célközönségünk az óvodásoktól az egyetemistákig minden fiatal – mutatott rá Holmár Zoltán osztályvezető–múzeumpedagógus. Hozzátette: a Jósa András Múzeum minden évben a megújulásra törekszik, ajánlójában az ünnepekhez, jeles napokhoz, évfordulókhoz kötődő programok mellett rendhagyó irodalomórákat és előadásokat tartanak, melyekre előzetes bejelentkezés után várják a csoportokat.

– Az érdeklődés az elmúlt években folyamatosan nő a múzeumpedagógiai foglalkozásaink iránt, vannak olyan napok, amikor akár két-három osztály is nálunk vendégeskedik – mondta Holmár Zoltán.

Rendhagyó történelemóra

Vécseiné Lakatos Bernadett csupán egy hónapja a Kállay Gyűjtemény múzeumpedagógusa, de úgy látja, a megyeszékhelyen van igény az ilyen jellegű programokra.

– A napokban közel száz széchenyis tanuló látogatott el hozzánk, akik a névadójukhoz kötődő gyűjteményünkkel ismerkedtek meg, míg a Zrínyi-gimnázium diákjai egy rendhagyó történelemórán vehettek részt.

- KM-CsA -


Színes címerkirakós a legkisebbeknek

– Általános levéltár-ismertetési óránkon bemutatjuk az intézmény történetét, megmutatjuk a hozzánk érkezőknek a legrégebbi forrásunkat, egy XIII. századi iratunkat, majd a raktáraink rejtekébe kalauzoljuk őket – sorolta Nagy Dóra, a megyei levéltár megbízott igazgatóhelyettese.

– Emellett négy tematikus foglalkozásunk is van, melyek témája az 1848-as forradalom, féltve őrzött kincseink, a Rákóczi-szabadságharc, illetve jelentkezhetnek múltidéző várostörténeti sétánkra az óvodai, iskolai csoportok. Október végétől indul a reformáció öt évszázados történetét és forrásait bemutató óránk.

A megyei levéltár már hat­éves kortól várja a gyerekeket, akik életkoruknak megfelelően ismerkedhetnek meg az intézmény világával. Ők színes nemesleveleket nézegethettek és régi címereket bemutató kirakósokkal játszhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában