Helyi közélet

2016.10.26. 12:15

Kiváló lett a lányszöktetés

Nagyecsed, Kapuvár - A Dunántúlon népszerű Fajkusz Bandát kérték fel, hogy kísérje a táncosokat.

Nagyecsed, Kapuvár - A Dunántúlon népszerű Fajkusz Bandát kérték fel, hogy kísérje a táncosokat.

Akár Guin­nes-rekord is lehetne, amivel Nagyecsed büszkélkedhet: hazánkban az egyetlen olyan település, amelynek lakói a népművészet mestere címet hatszor, a népművészet ifjú mestere címet pedig ötször nyerték el. Hosszan lehetne sorolni azokat a nagy sikereket, fényes eredményeket is, amelyeket a hagyományápolás terén elértek a nagyecsedi táncosok, s ezen a dicsőségtáblán ott van a legutolsó kimagasló eredmény is: a nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes a napokban Kapuváron harmadik alkalommal kapta meg a legmagasabb elismerést, a kiváló minősítést.

A tengerihántások hangulata

A városban a hagyományőrző néptánccsoport 1996-ban alakult azzal a céllal, hogy tagjai megőrizzék Nagyecsed tánckultúráját és népszerűsítsék az ifjúság körében. A megalakulásuk óta sok alkalommal léptek színpadra, Nagyecsed mellett az ország számos pontján szerepeltek, sőt még a határon túl is.

A kapuvári minősítő versenyt a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezte a hagyományőrző együttesek számára. A nagyecsedi együttes Lányszöktetés címmel mutatta be műsorát. Felidézték az egykori tengerihántásokat és azok vidám hangulatát, majd az eladósorban lévő lányt megszöktette a szerelme.

– A minősítőversenyen negyven fővel vettünk részt. A tagjaink között az 5–6 éves fiatalok éppen úgy megtalálhatók, mint a 65–70 éves táncosok – tájékoztatta lapunkat Tóth Miklós, aki a megalakulásától vezeti az idén huszadik évfordulóját ünneplő együttest. – Zenekart nem vittünk magunkkal, a Dunántúlon népszerű Fajkusz Bandát kértük fel, hogy kísérjen bennünket. A verseny napján, a fellépés előtt tudtunk egyszer közösen próbálni. Szerencsére ez nem látszott meg a produkciónkon, úgy tűnt, mintha mindig együtt szerepeltünk volna. Mikor a zsűri ezt megtudta, kijelentette, hogy nagy bátorság volt, hogy az ország keleti feléből érkező zenekart egy nyugat-magyarországi népi együttes kísért. Az egyik zsűritag, egy néprajzkutató azt mondta el nekünk, hogy nyolc éve látta az együttest, s nagy örömmel nézett bennünket, mert nagyon sokat fejlődtünk. KM-MML

Kiváló minősítések

2010., Pécsvárad: a nagyecsedi lakodalmas műsorral megkapták a kiváló minősítést.

2012., Veresegyház: az „Így vót” című műsorral megkapták a második kiváló minősítést.

2016. október 22., Kapuvár: a Lányszöktetés című műsorral megkapták a harmadik kiváló minősítést

Élethivatásnak választják

– Az együttes számára most a pihenés következik, hiszen ebben az évben harminckilenc fellépésünk volt. A tagokkal nem könnyű összeegyeztetni a próbákat, hiszen van köztünk fiatal és idős, diák és dolgozó felnőtt is, s a szabadidejüket áldozzák fel a néptánc, a hagyomány­ápolás érdekében. Vannak, akik ­élethivatásnak választják a táncot, nagy büszkeség nekünk, hogy a táncművészeti főiskolai hallgatók között is ott vannak nagyecsedi fia­talok – tette hozzá Tóth Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában