Helyi közélet

2016.10.11. 09:54

Koszorú Bem apó szobránál

Nyíregyháza - A kirándulók tárogató kíséretében énekelték el a Kossuth-nótát a szobornál.

Nyíregyháza - A kirándulók tárogató kíséretében énekelték el a Kossuth-nótát a szobornál.

A „Sto Lat” Lengyel–Magyar Baráti Társaság a napokban Dél-Lengyelországba kirándult.

Hatalmas síremlék

– Az első nap a 118 ezer lakosú Tarnówot csodáltuk meg. Az 1330-ban alapított város fénykorát a XVI. században élte, amikor falakkal övezték és a krakkói egyetem egyik karát is ide költöztették. Körbesétáltuk a középkori épületekkel övezett Ryneket, melynek közepén a kerektornyos városháza áll. Meglátogattuk a vöröstéglás székesegyházat is, mely a lengyel történelemben oly jelentős Tarnówski család pantheonja. Külön figyelmet szenteltünk Ostrowski herceg és magyar felesége, Serédy Zsuzsánna hatalmas síremlékének, melyet a boroszlói Fister mester készített – tájékoztatta lapunkat Bárkányi Wieslawa.

A magyarok számára Tarnów mindenekelőtt Bem József szülővárosaként ismert. A civil szervezet tagjai megkoszorúzták a településen Bem apó tekintélyes bronzszobrát, ahol tárogató kíséretében énekelték el a Kossuth-nótát, majd felkeresték az 1929-ben felállított impozáns Bem-mauzóleumot is.

Fesztiváli forgatagban

– A második napot Krakkóban, a volt királyi fővárosban, valóságos fesztiváli forgatagban töltöttük el. Városnézésünkből a Rynek és a Mária-templom sem maradhatott ki, de bebocsáttatást nyertünk a 800 éves Domonkos-rendi kolostorba is. Meglátogattuk a kolostor templomát, ahol a közelmúltban „Ezüst minősítést” nyert Lengyel Dalárdánk adott elő egy szép egyházi kórusművet – folytatta az élménybeszámolót Bárkányi Wieslawa. – A harmadik napon a krakkói magyar főkonzulátuson tettünk látogatást, melynek patinás épülete a Lubicz utca 17. szám alatt, egy most átadott iroda- és üzletkomplexum közepén áll. Krakkótól búcsút véve a Lengyel-Tátra szépséges fővárosát, Zakopanét kerestük fel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában