Helyi közélet

2016.10.13. 07:33

"Mi nem lógunk, orvoshoz igyekszünk" - Elkísértük a zsarukat a diák-vadászatra

Nyíregyháza - Iskolakerülő diákokra „vadásztak” szerdán az érkerti zsaruk a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén.

Nyíregyháza - Iskolakerülő diákokra „vadásztak” szerdán az érkerti zsaruk a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén.

„Csellengő” akcióra kaptak meghívást a napokban a sajtó képviselői a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-Főkapitányságtól. Szerdán reggel, nem sokkal nyolc után a nyíregyházi vasútállomás épülete előtt találkoztunk a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Érkerti Rendőrőrsének járőreivel, akik a bűnmegelőzési osztály civil ruhás munkatársával közösen szólítottak meg és igazoltattak iskoláskorú fiatalokat a busz- és vasútállomás környékén, hogy kiszűrjék a tanításról igazolatlanul távol maradó diákokat.

Kattintson a képre a galériáért!

– Sok középiskolás jár be reggelente vidékről. Sajnos előfordul, hogy néhány diáknak nem fűlik a foga a tanítási órákhoz, szeretne megúszni egy-egy számonkérést, dolgozatot, ezért inkább a belvárosban vagy az állomások környékén cselleng. A rendőrök megyeszerte rendszeresen ellenőrzik a fiatalok körében népszerű, gyakran látogatott (búvó)helyeket. Amennyiben olyan diákot igazoltatnak, aki úgy maradt távol az iskolától, hogy annak okát nem tudja hitelt érdemlően igazolni, a tanköteleskorú gyereket iskolába küldik, illetve az igazgatóhoz kísérik – ismertette az akció okát, célját és menetét a helyszínen Fehérvári Marietta, a rendőrség sajtóreferense, hozzátéve: fontos tudatosítani a fiatalokban, hogy az ifjúságvédelmi és bűnmegelőzési intézkedések értük, nem pedig ellenük vannak.

Meglepte őket az ellenőrzés

Mivel a vasútállomáson egyetlen felnőtt kísérete nélkül, egyedül csellengő diák sem „akadt horogra”, az egyenruhások a buszállomás felé vették az útjukat. Elsőként egy tizenéves fiútól kérdezték meg, miért nem az iskolapadot koptatja a délelőtti órákban. Mint kiderült, a megszeppent gyermeknél nemhogy igazolás, még igazolvány sem volt, és többszörös intézménykerülő: az egyik nevelőotthonból szökött meg, és eszébe sem volt iskolába menni. Mivel személyazonosságát és távollétét sem tudta igazolni, perceken belül egy rendőrautó érkezett érte, s vitte be az őrsre adategyeztetésre.

– Mi nem lógunk, orvoshoz igyekszünk, és erről igazolásunk is van – nyújtotta a rendőrök felé iratait két másik megszólított diák, akiknek lerítt az arcukról, hogy bár nincs mitől félniük, nincs ínyükre az egyenruhások kérdezősködése.

– Igaz, ma nem mentem suliba, de igazoltan vagyok távol – mondta el érdeklődésünkre a Wesselényiben tanuló Zsolti, aki kifejezetten örül a rendőri jelenlétnek az állomások környékén. – Hiába van bekamerázva minden, azért előfordulnak lopások, verekedések, szóval jól jön a fokozott figyelem. Sok szülő él abban a tévhitben, hogy amíg ő dolgozik, a gyermeke az iskolában tanul, jó, hogy a rendőrök, polgárőrök tesznek róla, hogy így is legyen – tette hozzá.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország október 13-i számában és a kelet.hu-n.


Ismét ellenőrizték az iskolakerülőket Nyíregyházán

Az akció során hét diákot igazoltattak a rendőrök, akik közül egy 13 éves fiú nem tudta hitelt érdemlően igazolni távolmaradását az iskolai foglalkozásokról.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Érkerti Rendőrőrsének munkatársai 2016. október 12-én reggel ismét ellenőrzést tartottak Nyíregyházán az autóbusz- és vasútállomás környékén, hogy kiszűrjék a tanításról igazolatlanul távol maradó diákokat. Az akcióban ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei és civil ruhás nyomozók is segítséget nyújtottak. Az ellenőrzés során hét diákot igazoltattak a rendőrök, akik közül egy 13 éves fiú nem tudta hitelt érdemlően igazolni távolmaradását az iskolai foglalkozásokról. Az intézkedés közben kiderült, hogy a fiatal egy helyi nevelőotthonból szökött el. Az egyenruhások a fiút adatai egyeztetése érdekében a rendőrőrsre előállították, majd visszavitték abba a gyermekotthonba, ahonnan korábban engedély nélkül távozott.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőrök az év minden időszakában terveznek hasonló ellenőrzéseket.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában