Helyi közélet

2016.10.05. 16:04

Ne lőjük le a poént (és a madarat)!

Nyíregyháza - De végül ki a gyilkos? Van, aki tudja? Talán Akunyin? Vagy ő sem? És a néző? – Itt az évad első bemutatója.

Nyíregyháza - De végül ki a gyilkos? Van, aki tudja? Talán Akunyin? Vagy ő sem? És a néző? – Itt az évad első bemutatója.

Az írói világ sajátos alakjainak külön-külön is lenne okuk arra, hogy lelőjék Trepljovot.

Mi lett volna, ha…

De ki a gyilkos? Arkagyina? Trigorin? Mása? Samrajev? Medvegyenkó? Polina Andrejevna? Vagy netán maga Dorn? Ez a kérdés a Móricz Zsigmond Színház új „fekete komédiájában”. Borisz Akunyin, a mai orosz irodalom népszerű írója, a Fandorin-könyvek sikeres szerzője ezúttal Csehovot vette célba.

Azaz a nagy előd Sirályát. Merthogy ott kezdi, ahol az abbahagyta: a felütés szinte szó szerint megismétli Csehov munkájának utolsó színét. ­Ekkor azonban következik az ötlet: az eredeti műben Trepljov öngyilkos lesz, itt megölik. No, de ki? A játék annak a ­nyomozásnak a története, amelyet a kiadós eső elől menekülő társaság egyik tagja, Dorn doktor vezet. Akunyin eljátszik azzal: miképpen lehet Csehovot és Agatha Christie-t elegyíteni. Merthogy a Sirály a híres „drámaiatlan dráma” lezárt cselekményét felnyitja.

Átkomponálja a „mi lett volna, ha…” jegyében. A darab titokzatosságát hangsúlyozó Szabó K. István-rendezésben (dramaturg: Szokolai Brigitta) ez a gesztus abszurd elemekkel bővülve tovább suly­kolja az igazság kideríthetőségét elimináló posztmodern látásmód erejét.

Ki a gyilkos?

A mű szerkezete hasonlít Az egérfogóéhoz; csakhogy Agatha Christie-nél megkerül a tettes, a Sirályban ellenben… De ne lőjük le a poént (és a madarat)!… Maradjunk annyiban, hogy Akunyin egyszerre nyújtja a „klasszikus” dráma parafrázisát és paródiáját, továbbá a krimi izgalmát.

Szabó K. István rendező ehhez mérten módszeresen adagolja a „realista”, a túlrajzolt (és az enigmatikus) effektusokat. Mira János atmoszférikus díszletei között a (Pálóczy Magdolna jelmezeibe öltöztetett) színészek lelkesen jelenítik meg az írói világ sajátos alakjait.

A cselekmény mozgatóját, Dorn doktort, a (kitömött) „sirályt megbosszuló” önjelölt detektívet Gáspár Tibor fölényes sokoldalúsággal állítja elénk. A „csehovi puskát” kis híján működésbe hozó Mását Széles Zita, az elhunyt fiát látványosan sirató színésznőt Pregitzer Fruzsina, a tehetetlen Medvegyenkót Fellinger Domonkos, a tolókocsis Szorint Horváth László Attila, a homoszexuális Trigorint Szegezdi Róbert, Polinát Horváth Réka, Samrajevet István István, Nyinát Rusznák Adrienn alakítja. Mindegyiküknek lehetne indoka arra, hogy megölje a Varga Norbert játszotta Trepljovot. De végül ki a gyilkos? Van, aki tudja? Talán Akunyin? Vagy ő sem? És a néző?

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában